Dodik poručio da će sastav nove Vlade Srpske biti kompleksan

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će u novoj Vladi Republike Srpske od 16 ministarstava biti osam Srba ministara, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

Dodik je izjavio da će konfiguraciju i ljude odrediti mandatar Radovan Višković koji ima podršku dvotrećinske većine od 56 poslanika u parlamentu.

-To govori o povjerenju - izjavio je Dodik na konferenciji za novinare nakon što je Viškoviću dodijelio mandat za sastav nove vlade Srpske.

Dodik je izjavio da će sastav nove vlade biti kompleksan i da će trebati suptilno naći balans koji se mora obezbijediti.

-Većina političkih partija koje učestvuje u podršci vladi bi samo predložili Srbe. U tom pogledu moramo vidjeti kako će to sve izgledati - rekao je Dodik.

On je izjavio da razumije interesovanje novinara za sastav nove vlade, ali treba dati prostor mandataru da obavi konsultacije.

Dodik je podsjetio da su njegove konsultacije juče sa političkim partijama bile u vezi sa mandatarom i eventualno o njihovom učešću.

-Trudio sam se da vidim njihova očekivanja, i svi imaju različita očekivanja - rekao je Dodik.

On je istakao da Višković u ovom trenutku ima većinu od 53 poslanika za formiranje Vlade.

Dodik je ranije rekao da očekuje da bi nova Vlada mogla da bude izabrana u prvoj sedmici decembra.

Dodik kaže da će od Vlade tražiti da ministri predano rade kako bi bile dodatno ojačane institucije Srpske i odgovori na ekonomska i socijalna pitanja.

-Višković je u prethodne četiri godine obavljao premijersku funkciju u veoma izazovnim vremenima gdje smo dvije godine izgubili u borbi protiv virusa korone. Bili su i stalni politički izazovi. Motiv da ga ostavim na mjestu premijera bio je njegov stav i rad da se nosi sa izazovima poput borbe za očuvanja radnih mjesta. Pokazao je spremnost da predano radi i u očuvanju privredne aktivnosti - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, zajednički rad predsjednika i nove Vlade Srpske biće prioritet.

-Cijeneći kompleksnost situacije u regionu i globalno, trebamo Vladu koja će morati da odgovori na sve izazove, a svjedok sam da Višković može da obezbijedi puno jedinstvo. Od Vlade ću tražiti da, uvažavajući skupštinsku većinu, obezbijedi da ministri rade na jačanju institucija, da riješi mnoge izazove, ekonomska i socijalna pitanja, kao i bezbjednost ljudi, te da budu obezbijeđeni energenti i prehrambena roba - rekao je Dodik.

On je istakao da je finansijska situacija u Srpskoj stabilna, ali može da bude ugrožena događajima iz okruženja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana