Dodik položio vijenac na spomenik jasenovačkim žrtvama

SRNA
Dodik položio vijenac na spomenik jasenovačkim žrtvama

JASENOVAC - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na spomenik Kameni cvijet posvećen svim žrtvama stradalim u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Dodik je prethodno u Jasenovcu prisustvovao molitvenoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih u spomen na žrtve genocida koji je Nezavisna Država Hrvatska sprovela nad Srbima u Drugom svjetskom ratu na svojoj teritoriji.

Pomen su služila njihova preosveštenstva episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin.

U zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, najvećoj "Fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Jevreja i Roma.

Sistem logora Jasenovac bio je zloglasan po varvarskim metodama i velikom broju žrtava.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na prostoru okupirane Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac krenuli su u proboj 22. aprila 1945. godine, a u očajničkom jurišu na stražare od njih 1.073 samo je 169 uspjelo da se dokopa slobode.

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske armije oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su hrvatske ustaše likvidirale, prema navodima jugoslovenske poslijeratne komisije, oko 700.000 mahom Srba te Jevreja, Roma i protivnika režima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana