Dodik: Ozlojeđeni Marfi obračunava se sa ljudima iz Srpske

Srna
Dodik: Ozlojeđeni Marfi obračunava se sa ljudima iz Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi ozlojeđen zbog neuspjelih pokušaja urušavanja Republike Srpske, zbog čega na lični način počinje da se obračunava sa ljudima na unutrašnjoj političkoj sceni.

Dodik je naglasio da se Marfi miješa u unutrašnja pitanja u BiH, te da količina laži koja je u posljednje vrijeme plasirana iz Ambasade SAD ne može da se uporedi ni sa jednim ranijim periodom, kada je postojalo bar neko dostojanstvo u njihovom obraćanju.

"Do sada nije bilo nijednog ambasadora koji je toliko ličnog unio u sve to, toliko sujete koja ga uništava u smislu da mora biti glavni i iznad svega, a Srpska se tome potpuno suprotstavila", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da se Marfi, ozlojeđen svojim neuspjesima, želi svetiti Republici Srpskoj, te mu poručio da neće uspjeti, jer je Srpska pobijedila i daleko moćnije snage.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da su lažna obrazloženja američkih sankcija prema njegovoj porodici i njemu, kao i prema pojedinim kompanijama u Srpskoj, te televizijama ATV i "Una" koje nisu odgovarale opoziciji ili nekim drugim medijima u BiH, a zbog čega se gubi na stotine radnih mjesta.

Dodik je rekao da su sve te firme dobro poslovale, imale referentne ugovore sa kompanijama iz inostranstva, plaćale poreze i doprinose, a ipak su sankcionisane jer "Marfi smatra da treba da se nešto sveti Republici Srpskoj, pa onda i Miloradu Dodiku".

On je dodao da sve to pokazuje dokle su spremni da idu, te naveo da ima informacije da Marfi za svoje djelovanje dobija određena novčana sredstva od predstavnika bošnjačkog naroda.

"Bilo ko da se na mom mjestu suprotstavio njihovom rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno bi prošao ovako, ja nisam izuzetak u tom pogledu", rekao je Dodik.

On je naveo da su lažne i priče o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj, koja je zadužena tek 32 odsto BDP-a, što je najniže u regionu.

"Ono što su oni pokvareno uradili jeste to da su posredstvom uvođenja SVIFT-a nametnuli bankama obavezu da prate njihove sankcije, tako da banka ako hoće da koristi taj instrument međunarodnog plaćanja mora da prihvati da će pratiti i američku politiku sankcionisanja", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, službenici američke Ambasade obilaze susjedne zemlje i banke od kojih traže da ne sarađuju sa Vladom Republike Srpske.

"I danas nema nijedne banke u Srpskoj koja je spremna ili iz straha od Amerikanaca ne smije da sarađuje sa Vladom Srpske", rekao je Dodik.

On je dodao da jedan centar moći u svijetu bez ikakvog suda i procesa presuđuje, zatvara radna mjesta, ljudima oduzima osnovna ljudska prava, a BiH je takva da ne može da se zaštiti od toga.

"EU je ranije donijela propise kojima štiti svoje firme od takvih vrsta sankcija i nedosljednosti", napomenuo je Dodik.

On je dodao da se oni koji uvode sankcije nadaju da će Vlada Srpske ostati bez novca, ali da Srpska ima međunarodne prijatelje koji su spremni da joj finansijski pomognu.

"Ali, zbog političke blokade sada se taj novac ne može doznačiti na naše račune", rekao je Dodik i napomenuo da je samo Srpskoj onemogućen reprogram na bečkoj berzi.

Dodik je naglasio da, uprkos svim tim opstrukcijama, Srpska uspijeva da izmiruje sve svoje obaveze, kao i da će njene institucije nastaviti i u vanrednim, nekorektnim, antiustavnim, antidejstonskim i antidiplomatskim uslovima da se bore za Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana