Srpska nije za konflikt i oružje

Srna
Srpska nije za konflikt i oružje

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska nije za bilo kakav konflikt niti oružje, ali da njeni politički predstavnici nisu ni glupi da ne vide šta se dešava u BiH.


Dodik je istakao da lider SDA Bakir Izetbegović podržava izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se institucije na nivou BiH ako bude potrebno moraju braniti oružjem, ali da Republika Srpska neće "uzeti oružje".

"Veoma je moćno to što je Kavazović rekao i to ga izvlači iz pozicije vjerskog vođe u militantnu ličnost. Čim poziva na oružje, on je militantan, a znamo šta znači kod muslimana militantnost. Spoj islama i oružja smo gledali u Siriji. On to zastupa, ja ne", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom o vojnim pitanjima rečeno da je zabranjen ulazak oružanih formacija jednog entiteta u drugi ako nema dozvole entiteta u koji se dolazi.

"Svaki ulazak će se smatrati agresijom, a oni neka izvole. Mi nećemo ni milimetra nigdje ući, nama to ne treba", istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je podsjetio da je prije godinu dana opšta priča bila da će u BiH biti rat i da se samo čeka da ga nazove predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin da bi dao nalog da se u rat krene.

"Stalno prizivaju neki sukob. Branićemo Republiku Srpsku, nemamo razloga da ratujemo sa nekim. Republika Srpska je naš grunt i naše vlasništvo!", naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je napomenuo da su Dejtonskim sporazumom entitetima data prava koja koriste, a jedno od tih prava je i imovina, te da ga ne zanima šta o tome misle bošnjački predstavnici ili oni koji lobiraju za Bošnjake kao što je američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

Dodik je poručio da imovina u Srpskoj pripada Republici Srpskoj, te da je pitanje imovine crvena linija o kojem se neće razgovarati u parlamentu BiH.  

Pitanje Trgovske gore biće problematizovano putem međunarodnih institucija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biti problematizovano putem međunarodnih institucija.
Dodik je napomenuo da je su organi BiH, Republike Srpske i opštine Novi Grad preduzeli sve neophodne mjere, kako bi se to pitanje nametnulo da bude razmatrano.

"Hrvatska ne uvažava u cijelosti primjedbe koje dolaze iz BiH, ali ćemo mi nastaviti, kao što je odlučeno na nivou BiH, konsenzusom svih, da se putem međunarodnih institucija to pitanje problematizuje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao u svakom slučaju to pitanje ide svojom procedurom prema međunarodnim institucijama, sudovima i drugim agencijama koje se bave tim pitanjima.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.  

Crna lista - dvoličnost Amerikanaca

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerikanci stavljajući sada bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića na crnu listu pokazali svoju dvoličnost, jer to nisu učinili ranije zato što je radio njihove "prljave stvari".
"Zašto ga nisu stavili na crnu listu prije godinu dana kad su utvrdili da nema diplome? Zato što im je bio koristan i zato što je ovdje izvršavao njihove prljave stvari", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da je protiv toga da bilo ko bude stavljen na američku crnu listu, a smatra i da je Mehmedagić davno trebalo da završi u zatvoru po zakonodavstvu BiH.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je juče da je bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD jer predstavlja prijetnju regionalnoj stabilnosti i podriva povjerenje u institucije.

Komentarišući organizovanje LGBT povorke u Banjaluci, Dodik je istakao da je protiv održavanja ove manifestacije, koja, kako je rekao, uznemirava druge.

"Očekujem da će organi Republike Srpske u skladu sa svojim nadležnostima onemogućiti održavanje takvih manifestacija", istakao je Dodik.

 

Dodik: Ostajemo pri Nacrtu izmjena krivičnog zakona

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da vladajuća koalicija ostaje pri Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske.

"U narednih sedam do deset dana predložićemo i zakon o neprofitnim organizacijama po uzoru na američki. Vjerujem da će ovi zakoni biti usvojeni i bespotrebno se digla galama. Razgovaraćemo sa svima o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona nakon što bude usvojen", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije.

On je istakao da je Republika Srpska finansijski stabilna i izmiruje sve obaveze.

Dodik kaže da će Srpska definisati odgovor na ponašanje SAD koje sankiconišu ljude iz Republike Srpske što je nedopustivo.  

Imovina Republike Srpske pripada Republici Srpskoj i ko god pokuša sa nivoa BiH da zadire u to pitanje donio je odluku o nezavisnosti Republike Srpske, rekao je predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

- Ako nešto pokušaju iz Sarajeva, odmah ću sazvati sjednicu Narodne skupštine Srpske - rekao je Dodik.

Istakao je da je imovina riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Ustav kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje se ne sluti da imovina pripada BiH. Ne može Sporazum o sukcesiji rušiti Ustav. Sporazum o sukcesiji treba se primjeniti onako kako Ustav nalaže, da se zna koja imovina pripada FBiH, a koja Srpskoj - naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana