Dodik: Opozicija pravila spiskove, sankcije ogolile kompletnu BiH

Srna
Dodik: Opozicija pravila spiskove, sankcije ogolile kompletnu BiH

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da su sankcije, koje su uvedene medijskim kućama, privrednim subjektima i pojedinicima, u potpunosti ogolile kompletno društvo u BiH i mržnju koja postoji prema Republici Srpskoj.

- Zbog arogancije i mržnje jednog čovjeka prema Republici Srpskoj juče je ugašen jedan medij. Bez posla su ostali i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi, a iz takozvanog udruženja bh novinara umjesto očekivane osude, moglo se čak vidjeti i likovanje. Upravo pojedini medijski radnici aktivno su radili na demonizaciji svakog ko radi objektivno svoj posao i daje priliku i vlastima Srpske da kažu svoj stav - istakao je predsjednik Srpske.

VLAST SE ZASLUŽUJE, A NE DOBIJA PRODAJOM INTERESA VLASTITOG NARODA

Na pitanje Srne da prokomentariše mišljenja predstavnika opozicije da je aktuelna vlast dovela, kako kažu, u opasnost ekonomsku budućnost Republike Srpske, Dodik je rekao da predstavnici takozvane opozicije, koji su u suštini opozicija Republici Srpskoj i srpskom narodu, a ne vlasti, šire laži i mržnju, te raznim spinovanjima i podmetanjima iskrivljuju sliku o stanju u Srpskoj, ne razmišljajući o posljedicama, te šuruju sa strancima i prave spiskove onih koje treba uništiti ne bi li se oni na krajnje "prljav" način dočepali vlasti.

Predsjednik Dodik je rekao da opozicija u Srpskoj nikako da shvati da su birači ti koji biraju vlast i svoje predstavnike, i da treba zadobiti njihovo povjerenje radom i trudom, štiteći Republiku Srpsku, srpski narod i srpske nacionalane interese.

- Trčanje u ambasade i šurovanjem sa strancima i nelegalnim Kristijanom Šmitom ne može im dovesti na vlast. Vlast se zaslužuje, a ne dobija prodajom interesa Republike Srpske i izdajom i valjda su to do sada mogli naučiti - Srbi ne vole izdajnike - naglasio je Dodik.

On je naveo da ne vidi kakvu bi korist imala opozicija da u Republici Srpskoj kasne plate, penzije, socijalna davanja, upitavši da li oni zaista priželjkuju tako nešto!?

NA VELIKU ŽALOST OPOZICIJE, SRPSKA FINANSIJSKI STABILNA I REDOVNO IZMIRUJE SVOJE OBAVEZE

- Da li oni žele da srpski narod loše živi, da Srpska stagnira, da se ne razvija, ne gradi!? Na njihovu žalost, znam da ih to mnogo boli, ali Republika Srpska je finasijski stabilna, budžet se puni čak i više nego što je planirano, izmirujemo sve svoje obaveze. Od početka godine ostvareno je povećanje BDP-a od 2,9 odsto za šta su zalužne politike Vlade Republike Srpske - naglasio je Dodik.

On je ukazao da je opozicija najodgovornija za sankcionisanje pojedinih lica, te da su aktivno učestvovali u realizaciji svih planova Majkla Marfija koji su bili direktno usmjereni protiv Srpske, srpskog naroda, srpskih nacionalnih interesa, među kojima je na prvom mjestu otimanje imovina i prirodnih bogatstava.

NA SPISKU OPOZICIJE ZA SANKCIJE BILE SU I ATV I UNA

- Na spisku opozicije bile su ATV i Televizija UNA, i mnoge druge kompanije i pojedinci. Politika sankcija i jeste bazirana na novinskim člancima u kojima se navode izjave nekih galamdžija i bukadžija koji su širili lažne i neargumentovane optužbe. Nijedan dokaz nisu imali, niti imaju za to što su radili i govorili, a to potvrđuje i Amerika svaki put kada u svojoj zvaničnoj objavi navede da se očekuje "pozitivna promjena ponašanja". Jasno je da se ne radi ni o kakvim krivičnim djelima, već je riječ o direktnom pritisku na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo s ciljem rušenja Dejtona, srpovođenja američke agende i stvaranja unitarne BiH - ukazao je Dodika.

On je upitao kako to da opozicija ništa sporno ne vidi u objavama koje finasiraju Amerikanci, a problem su im domaći mediji i privatne medijske kuće?

- Njima su sasvim okej i federalni mediji, s kojih ne silaze, danonoćno lažu i podmeću, na zadovoljstvo vlasnika tih medija, i to u programu onih koji tvrde da su Srbi genocidan narod. Opoziciji u Repulici Srpskoj krivi smo mi kojima su uvedene sankcije, a ne oni koji ih uvode - rekao je Dodik.

ONI IMAJU SILU, A MI VOLjU I PODRŠKU SVOG NARODA

Vidjećemo, ničija nije do zore gorjela. Svakom normalnom je jasno da ovo nisu mjere koje se uvode pojedincima, nego je obračun sa građanima Srpske. Ali svemu jednom dođe kraj, pa tako će i i njihovoj sili. Mi se nismo umorili, niti ćemo se ikada umoriti od odbrane naših prava. Oni imaju silu, a mi volju i podršku naroda", istakao je Dodik.

On je rekao da u Federaciji ima imalo razuma, rekli bi da ovo što se dešava mora da stane.

- Sutra kad njima pokucaju na vrata i kažu dajte nam aerodrome, svu infrastrukturu i imovinu, neće im biti tako smiješno i drago što se ovakav pritisak vrši na Srpsku. Srbi, Bošnjaci i Hrvati samo zajedno mogu graditi budućnost, dijalogom. Amerika može da rovari, ali ne može učiniti BiH unitarnom. Ne može dobiti ni imovinu. Sankcijama neće promijeniti ni Dejtonski sporazum, niti isporučiti Bošnjacima to što žele. Jedino što uspijevaju je da nas sve drže u blokadi i da tapkamao u mjestu - konstatovao je Dodik.

PRIORITET ODLAZAK STRANIH SUDIJA I LAŽNOG VISOKOG PREDSTAVNIKA

Predsjednik Republike rekao je u intervju Srni da su jasni prioriteti kada je riječ o procesu pristupanja EU, i podrazumijevaju odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i neprihvatanje lažnog visokog predstavnika, dodavši da je odranije poznata namjera Bošnjaka koji uz pomoć stranaca u svakom procesu, pa i ovom, žele smanjiti nadležnosti, oduzeti imovinu i nanijeti štetu Srpskoj.

- Tražimo da se ova pitanja konačno riješe. Međunarodni intervencionizam doveo je do potpunog urušavanja BiH i BiH mora početi samostalno da donosi odluke - poručio je Dodik.

On je ukazao da su Bošnjaci protiv svega što ima veze sa Republikom Srpskom, i da ne treba očekivati da će odustati od svojih ciljeva.

- Nismo naivni i znamo da imaju svoje planove sa Amerikom koji su antidejtonski, antiustavni i antisrpski. Kada se sve sagleda jedina opcija koja je izvjesna je jačanje srpske autonomije i postepeno gašenje BiH - istakao je Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da postoji neko malo očekivanje da će i bošnjački političari nakon lokalnih izbora spustiti loptu i početi da rade svoj posao, ali da ništa ne treba prepustiti slučaju jer je poznat stav Sarajeva, koji uz podršku pojedinih ambasada, želi Srpsku vidjeti bez ovlašćenja, imovine i nadležnosti.

- Poštovanje Dejtona je naša polazna tačka i jedini način da BiH funkcioniše. Sve drugo je neprihvatljivo za Srpsku i mi imamo mehanizme kako ćemo odgovoriti na pokušaj urušavanja ustavnih nadležnosti i naših zagarantovanih prava - naveo je Dodik.

USVAJANjE DEKLARACIJE SVESRPSKOG SABORA OD ZNAČAJA ZA NAŠ NAROD

Predsjednik Dodik rekao je da ponosan jer su Srpska i Srbija usvojili Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kojom se potvrđuje posvećenost miru, dijalogu i očuvanju srpskog identiteta.

- Mnogi su se našli da svašta pišu i da kritikuju opredijeljenost srpskog naroda da jedinstveno nastupa po svim pitanjima, jer im smeta kada smo okupljni i ujedinjeni, ali to je njihov problem. Ovim dokumentom potvrđena je snaga srpskog naroda i odlučnost da očuva svoja prava, koja su masovno kršena od jednog dijela Zapada - naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je odbacio navode da Deklaracija zadire u prava drugih naroda i da je prijetnja stabilnosti, istakavši da samo zlonamjerni mogu govoriti loše o dokumentu u kojem je i navedeno puno poštovanje Ustava BiH, odnosno Republike Srpske kao jedinstvenog i nedjeljivog političkog subjekta.

- Srbi su jedan narod, gdje god živjeli, imamo iste želje i ciljeve, koji su uvijek zasnovani na dosljednom poštovanju zakona, Ustava i međunarodnog prava i to potvrđuje i ova deklaracija. Samo tako možemo imati budućnost, a unitarna BiH je samo utopija i nedosanjani san i tako će i ostati - zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana