Dodik o skrnavljenju u Garavicama: Još jedan pokušaj da u FBiH unište spomenike o srpskom stratištima

Srna
Foto: Ilustracija

BANJALUKA - Skrnavljenje spomenika srpskim žrtvama u Garavicama kod Bihaća je još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike o srpskim stratištima, naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

”Najoštrije osuđujem skrnavljenje spomenika u Garavicama, kod Bihaća, koji je podignut srpskim žrtvama koje su ustaše pobile tokom Drugog svjetskog rata. Ovo je još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike koji govore o srpskim stratištima na tom području”, napisao je Dodik na “Tviteru”.

Dodik zahtijeva od nadležnih institucija da istraže ovaj vandalski čin i najoštrije sankcionišu odgovorne.

Spomenik u spomen području na Garavicama kod Bihaća, podignut u znak sjećanja na srpske žrtve koje su ustaše ubile tokom Drugog svjetskog rata, oskrnavljen je, objavilo je Udruženje Jadovno 1941.

Kako su naveli, uz spomenik je napravljeno improvizovano sklonište za pse.

Ovo je za ATV potvrdio i predsjednik Udruženja Jadovno 1941. Dušan Bastašić rekavši da to predstavlja ne samo skrnavljenje spomenika, nego je to uvreda i ruganje žrtavama i njihovim potomcima.

„To ne predstavlja samo običan, nepromišljen i uvredljiv gest, nego gledajući na kontekst proteklih mjesec dana u BiH, pokazuje još jedan dokaz da se omalovažavaju i diraju srpske žrtve iz Drugog svjetskog rata. Nije to samo znak antisrbizma, već i jasan znak antisemitizma pošto na stratištu Garavica, gdje je ubijeno ne manje od 12.000 ljudi, ubijen je i određeni broj Jevreja", rekao je Bastašić za ATV.

 

"Nedavno skrnavljenje spomenika srpskim žrtvama na Garavicama kod Bihaća je apsolutno neljudsko i anticivilizacijsko i o svemu će biti upoznato rukovodstvo Republike Srpske", rekao je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Odbora "Garavice 1941", zaduženog za obilježavanje sjećanja na stradanja više od 12.000 Srba u Bihaću u Drugom svjetskom ratu.

On je najavio da će sutra o svemu informisati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjedavajuću i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, te predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića sa ciljem da se nešto preduzme da se ovakve neljudske stvari ne dešavaju.

"Preko Eparhije bihaćko-petrovačke informisaćemo i vlast Unsko-sanskog kantona o ovom neljudskom djelu. Jer to što se desilo jeste anticivilizacijski, s obzirom na to da se radi o spomeniku i grobovima nevinih ljudi stradalih od ustaške ruke i fašizma", rekao je Kuštrinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana