Dodik: NSRS iduće sedmice o rebalansu budžeta, Srpska će zadržati finansijsku stabilnost

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Rebalans republičkog budžeta biće razmatran na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 26. oktobra, a novi budžetski okvir za 2023.godinu i ekonomska politika na zasjedanju 1. novembra čime će Srpska zadržati finansijsku stabilnost u postizbornim danima.

Poručio je to lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je podvukao da će time obezbijediti stabilnost i isplate plata i ostalih davanja koja su povećana u ovoj godinu.

- Biće omogućeno redovno usklađivanje penzija, povećanje izdvajanja za boračke kategorije, isplata 750 KM za nezaposlenog roditelja u višečlanim porodicama i povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto.Time ćemo omogućiti Srpskoj da nastavi uobičajni razvojni put. Učinićemo sve da ono što smo iskazali kao naše politike u prošlosti obuhvatimo novim budžetom  - poručio je Dodik.

Dodao je da se budžet usvaja dan prije roka do kada Centralna izborna komisija (CIK) BiH  treba da potvrdi rezultate izbora.

-Na ovaj način stavljamo tačku na priče o mogućim nestabilnostima u Srpskoj - rekao je Dodik i dodao da ovim pokazuju ozbiljnost politike koju vode.

Dodik je naglasio da će biti i povećanje plate budžetskim korisnicima za pet odsto od 1. januara, da bi u martu vidjeli na koji način ekonomska kretanja mogu da utiču na tu platu.

- Bitno ćemo povećati i sredstva za oblast kulture u Republici Srpskoj. Želimo da u budžetu za iduću godinu imamo stavku za izgradnju zgrade nacionalnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci - poručio je Dodik.

Istakao je da će budžet biti stimulativan i za privredu, te da će sadržavati stimulacije za privrednike da povećaju plate radnicima u realnom sektoru.

- Vladajuća skupštinska većina ima potencijala da usvoji budžet i on će biti usvojen, bez obzira na opstrukcije opozicije kako bi pokazala slijed svojih negativnih aktivnosti uperenih prema stanovništvu. Oni žele da se Srpskoj desi što gora situacija jer je to bolje za njih i zato žele da dovedu u neizvjesnu poziciju penzionere, invalide, borce i sve druge i da onda da usmjere svoje političke aktivnosti prema institucijama Srpske za krizu koju su oni prouzrokovali - rekao je Dodik.

Naglasio je da je neprihvatljivo da Republika Srpska pređe na sistem privremenog finansiranja.

Pelet na domaćem tržištu 550 KM

Milorad Dodik je rekao da je odlučeno da proizvođačima peleta bude dozvoljeno da izvezu 50 posto proizvodnje, a ostalo da ostane na domaćem tržištu gdje neće moći preći cijenu od 550 KM za tonu.

 -Oni su dobijali od Šuma RS veoma stimulativne cijene za repromaterijal. Zato ćemo im ponuditi da plasiraju polovinu proizvodnje na domaće tržište. Ako Savjet minsitara BiH ne napravi kvote za izvoz, to će uraditi Vlada Republiek Srpske. Čekaćemo do 1. novembra i nakon toga Vlada Republike Srpske donijeće tu mjeru – istakao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ostaje pri politici da se cijena električne energije zadrži ali da su se mnogi prebacili na grijanje na električnu energiju zbog čega je u opasnosti mreža koja ne može da podnese.

-Moraćemo da razmislimo o nivelaciji cijena iz prošle godine i kako na to da utičemo - rekao je Dodik.

Kandidatski status spekulacija

MIlorad Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH rekao je da vijest o tome da se BiH da status kandidata za EU „nije dobra jer evropski faktori pokušavaju da dajući taj status zadrže u BiH nelegalnog i lažnog visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu“.

Dodik je rekao da to nije pošteno, niti fer, već da je riječ o šaradi, te o spekulaciji briselske administracije koja to radi zbog svojih igara i potreba.

-Radi to više zbog svojih igara i potreba nego zbog naših interesa. Naša politika nije i nismo zainteresovani da u BiH postoji visoki predstavnik, kao ni strane sudije. Kristijan Šmit je nelegalan, lažan, nema nikakvog potencijala i prava, on je izmišljen i ne postoji, a BiH nema visokog predstavnika - rekao je Dodik.

On je rekao da bilo kakve odluke Šmita neće biti primijenjene sa aspekta Srpske, niti objavljene u Službenom glasniku Srpske.

Dodik je naveo da su Evropljani stalno govorili da treba sprovoditi reforme i evropske preporuke, pa da će iz BiH po dobijanju kandidatskog statusa automatski nestati OHR i strane sudije u Ustavnom sudu.

On je naglasio da predstavnici Srpske nikada neće biti za procese koji znače skrnavljenje pozicije Republike Srpske i jačanje unitarne BiH, već će težiti očuvanju i vraćanju republičkih nadležnosti.

Govoreći o ranijih 14 prioriteta Evropske komisije za napredak BiH na evropskom putu, Dodik je rekao da su tri potpuno nepotrebna i neprihvatljiva za Srpsku.

-I nikada se neće implementirati dok sjedi ova ekipa ljudi. Oni su štetni za Srpsku i idu ka uništavanju Srpske što je i krajnji cilj - rekao je Dodik.

Nisu niti će biti uvedene sankcije Rusiji

Milorad Dodik poručio je da BiH formalno nije uvela nijednu mjeru sankcija prema Rusiji, te da takve odluke neće donijeti Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, ni sadašnje ni buduće.

Dodik je izjavio da su laži da je prećutno prihvatio određene sankcije, koje se posljednjih dana mogu čuti u pojedinim medijima.

On je naglasio da je riječ o neodgovornim Bošnjacima, poput ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, koji se u svijetu priključuju nekima da bi dobili aplauz, ali da najbolje o tome da BiH nije uvela sankcije govori pitanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja kada će BiH konačno početi sa tim.

-Savjet ministara i Predsjedništvo BiH, ni sadašnje ni buduće, neće usvojiti nijednu politiku uvođenja sankcija prema Rusiji - naglasio je Dodik.

Poručio je da će vlast Republike Srpske odgovoriti na sve izazove, te da će od građana Srpske tražiti određenu vrstu izjašnjavanja u vezi sa sankcijama Rusiji, kandidatskom statusu BiH, visokom predstavniku.

-Koncipiraćemo pitanje koje će biti poslato na adrese punoljetnih građana Srpske. To neće biti formalno referendum, ali će biti izjašnjavanje o nekim pitanjima - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana