Dodik: Novim zakonom Srpska će vratiti u svoju nadležnost svu imovinu

Srna
Dodik: Novim zakonom Srpska će vratiti u svoju nadležnost svu imovinu

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će novim zakonom o nepokretnoj imovini Srpska vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH, istakavši da je to pitanje riješeno jer, prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada entitetima.

-Ako nam budete otimali imovinu, razbili ste BiH. Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Savjetu ministara o tom pitanju jer je to pitanje riješeno - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Osvrnuvši se na raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je naveo da nijedan sud na svijetu ne donosi privremenu mjeru, te poručio da niko neće oteti imovinu Srpske.

-Pokušali smo da se prilagodimo ranijoj presudi. Mislili smo da je to dovoljno. Vratićemo svu imovinu u nadležnost Republike Srpske u sljedećem zakonu koji će biti na dnevnom redu - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je ranije pokrenuta priča o vojnoj, odnosno perspektivnoj vojnoj imovini i da pojedini s razlogom insistiraju na pitanju imovine Srpske.

-Odvojićemo Republiku Srpsku ako nam pokušate oteti imovinu. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bi ostavili - poručio je predsjednik Srpske.

Govoreći o pristupanju EU i postavljenih 14 prioriteta, Dodik je kao ključno izdvojio funkcionisanje Ustavnog suda BiH u kojem sjede strane sudije, ali i pitanje, kako ga je nazvao, lažnog visokog predstavnika.

-Na sva pitanja daćemo naše odgovore i oni će biti jasni. Odbijamo bilo kakvu centralizaciju BiH po bilo kojem pitanju. Neće se desiti centralizacija BiH - ponovio je Dodik.

Istakao je da neće pristati na pojedinačne razgovore, jer bi se moglo desiti da u tom slučaju ostanu neriješena navedena dva važna pitanja za Republiku Srpsku.

Dodik je naveo da EU nije jedini i put bez alternative, te dodao da Unijom ne upravljaju političari u Briselu.
Smatra da je „upitna sudbina EU, odnosno da će se raspasti nakon povlačenja SAD iz Evrope“.

-Još uvijek smo na priči o evropskom putu, ali nismo na NATO putu i nikada nećemo biti-  istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana