Dodik: Nikog ne uslovljavam, predstavljam narod

G.S.
Foto: klix.ba

SARAJEVO - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da je u BiH najvažnije sačuvati minimalno povjerenje kroz institucionalnu ravnotežu koju je uspostavio Dejtonski sporazum i ništa više.

Dodik je uoči sastanka političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH naglasio da pitanje izbora ministra finansija u Savjetu ministara, nije pitanje kojim se može licitirati ni po kojem osnovu, te da je to završeno prethodnim dogovorom o sastavu Savjeta ministara.

"Ovo je čisto tehnička stvar. Mislim da griješe kada pokušavaju to da uslovljavaju", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je poručio da predstavlja narod koji ga je birao, te da radi svoj posao i nikoga ne uslovljava.

"Ovdje nema nikakvih uslovljavanja, kao što ja razumijem da ovi iz žTrojkež rade svoj posao, tako i mi radimo svoj", rekao je Dodik i dodao da će se raditi ono što je u interesu naroda.

Prema njegovim riječima, fama koja se u Sarajevu pravi oko navodnog ugrožavanja ustavnog poretka, nije nešto čime se neko može baviti politički, te podsjetio da je u vezi ovoga dao izjavu Agenciji za istrage i zaštitu /SIPA/.

"Pravi se zabluda da bi, kada bi se postupalo onako kako kažu u Sarajevu, počeli da teku med i mlijeko. Ne bi tekli med i mlijeko ni u Sarajevu, a naročito u drugim prostorima BiH", naglasio je Dodik.

On je naveo da podržava brzi put BiH u Evropsku uniju /EU/, ali i da ne vjeruje u EU i njene namjere.

"Oni peru svoju savjest pa pokušavaju da kažu da je moguć brzi put po onom sistemu. Trebamo biti klenovi pa se navučemo na to, sa nekim datim stvarima, ali u svakom slučaju čuvaj se Danajaca i kada nose poklone", naveo je on.

Dodik je podsjetio da je Ustav jasno pozicionirao BiH kao zemlju sastavljenu od dva eniteta i tri naroda, teritorijalne podjele 49-51 odsto, koji je korigovan na distriktu Brčko.

"Ponašajte se u okviru toga, BiH ima ovlaštenja koja su joj data izričito Ustavom. Ono što joj ne pripada i nije izričito dato Ustavom pripada entitetima i to je sve rečeno", naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o potpisivanju ukaza o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Dodik je naglasio da će to biti urađeno kada zakon prođe svu potrebnu proceduru u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske, i ako bude potrebno u Ustavnom sudu Srpske.

"Meni je simpatično kada je bilo oko ukaza vezano za zabranu objavljivanja odluka Ustavnog suda BiH, bošnjački klub je podržao taj zakon tako da sam brzo mogao da potpišem. Ovog puta ne mora da bude tako, možda neće podržati pa ću morati da sačekam", zaključio je Dodik i dodao da je sličan zakon u 20 zemalja EU rigorozniji od ovoga u Republici Srpskoj.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana