Dodik: Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života

Srna
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda i da je siguran da će vidjeti nezavisnu Republiku Srpsku.

-Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture - ekao je Dodik za TV „UNA“.

Govoreći o protestima Bošnjaka ispred OHR-a povodom namjere Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, Dodik je rekao da je protiv nametanja bilo kakvog rješenja.

-To je samo još jedna kamuflaža, pokušaj da se da zabluda za neko buduće vrijeme. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Šmit nema pravo da to radi i nije legitiman da to čini svidjelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima.

-BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš -naveo je Dodik.

On je podsjetio na činjenicu da BiH ima Ustav i da ga treba poštovati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice.

Dodik je rekao i da su Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema Republici Srpskoj, što je Šmit i činio u prethodnom periodu.

Što se tiče stranih vojnika, Dodik kaže da ih neće ovdje i da BiH ne treba nikakva oružana sila.

-Da bi došli ovdje, potrebno je da se i ja usaglasim sa tim. Ovdje ne treba nikakva oružana sila. Potrebno je sjesti i reći šta čini zadovoljne Hrvate, Bošnjake, ali šta je to šta nas čini zadovoljnim, a ne da se dodvoravamo nekim vladama. U pravilu, sve te vlade su nestabilne -  kaže Dodik.

Vlada Republike Srpske, dodao je, stabilnija je nego vlade nekih evropskih zemalja, navodeći primjer Austrije, Njemačke, Velike Britanije koja je već izgubila vladu i Italije koja gubi.

-“S druge strane, u Federaciji BiH se ne mogu dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Trebalo bi da mi nađemo neki dogovor - izjavio je Dodik.

Kada je riječ o ruskom predsjedniku Vladimira Putina, Dodik je najavio da će ići ponovo u septembru, te podsjetio da je Putin svaki put rekao da podržava Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet BiH, za razliku od zapadnjaka koji hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše.

Govoreći o predstojećim opštim izborima, na kojima se kandidovao za predsjednika Republike Srpske, Dodik je podsjetio da je do sada 12 puta pobijedio i vjeruje da će ponovo. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana