Dodik: Neprihvatljivo što je BiH bila uzdržana o zahtjevu Prištine

Srna
Foto: Tviter/Milorad Dodik

BANjALUKA - Neprihvatljivo je to što je BiH bila uzdržana u Savjetu Evrope o ulasku samoproglašenog Kosova u ovu organizaciju s obzirom na to da je za takvu odluku potrebna saglasnost, rekoa predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je uzdržan glas BiH pokazatelj da ne poštuje sebe jer nije priznala južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu.

"O spoljnoj politici u BiH odlučuje Predsjedništvo. Za tu odluku bila je potrebna saglasnost. Oni sami ne poštuju sebe, a onda očekuju da ih neko drugi poštuje. Nekorektno je i neprihvatljivo sa stanovišta da 49 odsto teritorije i jedan konstitutivan narod ne poštujete, da ne govorim o tome da se ne poštuje i Srbija", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni koji zagovaraju takav pristup zahtijevaju da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, a čim im se ukaže prilika spremni su da uruše integritet Srbije i doprinesu njenoj satanizaciji.

"To je neprihvatljivo. Republika Srpska ne priznaje Kosovo i bilo kakav status u bilo kakvim organizacijama", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da stalno i ponavljano antidejtonsko, neustavno i antisrpsko ponašanje ambasadora, kojim se zaobilaze utvrđene ustavne procedure i daju instrukcije bazirane na ličnim procjenama, neprestano nanose štetu kako Srbima u BiH, tako i u regionu.

"Pomenuto glasanje je izvršeno prema jednostranoj instrukciji ministra (inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina) Konakovića, bez procedure i saglasnosti Predsjedništva, dakle tajno, mimo utvrđenih procedura. Ambasador koji je glasao ne dolazi iz reda srpskog naroda pa prema tome možemo govoriti samo o zloupotrebi položaja i procedura, što je postala uobičajena praksa hrvatskih i bošnjačkih diplomata", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da se institucije i lideri iz Republike Srpske godinama bore protiv navedene antidejtonske prakse koja nanosi ogromnu štetu svima na koje se uopšteno ili u pojedinačnim slučajevima odnosi.

"Duboko žalimo zbog ishoda navedenog glasanja. Za Republiku Srpsku, njen narod, institucije i lidere, Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi dio Republike Srbije", rekao je Dodik.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Komiteta ministara prihvaćen je zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope. Zahtjev je proslijeđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije.

Nikada nije bio problem da Milanović dođe, ali su problem odlikovanja

Dodik je danas poručio da nikada nije bio problem da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dođe u Srpsku, ali su problem odlikovanja koja je uručio.

"Što se mene tiče takav stav ostaje. Ovdje je problem u odlikovanjima koje je uručio, o kojima nismo razgovarali prije tog događaja", napisao je Dodik na Tviter nalogu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je 25. marta u Derventi obilježavanju 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO-a koju je i odlikovao, što su osudili brojni zvaničnici i udruženja u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana