Dodik: Nemamo problem sa Amerikom, BiH nam ne nudi ništa osim problema

Srna
Dodik: Nemamo problem sa Amerikom, BiH nam ne nudi ništa osim problema

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da problem Srpske nije odnos sa SAD već sa pojedinim političarima, prvenstveno demokratama koji svoju politiku zasnivaju na uništenju kolektivnih identiteta, istakavši da ima osjećaj da se političari sa Zapada često prema narodima na Balkanu i Srbima odnose kao prema nižoj rasi.

"Njima je smetao naš srpski identitet i smetala im je Rpublika Srpska. Meni je bilo primarno da očuvam važnost Republike Srpske. Za Republiku Srpsku se zna daleko više nego ranije u Rusiji i Kini. Imamo odlične odnose sa Turskom i Azerbejdžanom", rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao da je jasan stav Turske kada je riječ o odnosu prema BiH i prema Bošnjacima, ali da su takođe spremni i da čuju drugu stranu.

"Mi smo samo htjeli objasniti našu situaciju", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je u haosu i Njemačka, koja usvaja zakone zasnovane na rodnom identitetu, ali da ne radi na drugim važnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava Evropa.

"Njemačka privreda je bila zasnovana na jeftinim sirovinama iz Rusije. Teška je borba sada za sirovine. SAD im nudi gas koji je mnogo skuplji od prirodnog. SAD radi sve da Evropa bude zavisna od njihovih resursa", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su prirodni resursi važan segment razvoja ekonomije i da će u budućnosti biti u prednosti oni koji raspolažu sa rijekama, šumama i drugim prirodnim materijalima i sirovinama.

Dodik je ukazao i na važnost saradnje Kine i Ruske Federacije, koja je i plod neprijateljski nastrojene politike SAD prema ovim državama.

"(Američki predsjednik Džozef) Bajden je unio podjele u politički život. On je odustajanjem od kandidature unio konfuziju i misli da je predlaganjem Kamale Haris prevario politički establišment. Amerika je podijeljeno društvo", rekao je Dodik.

On je ukazao i na prljavu politiku Velike Britanije, koja je na ovim prostorima formirala fond za borbu protiv navodno štetnog ruskog uticaja.

"Veoma malo ima informacija iz Rusije, a većina medija negativno izvještava o Rusiji", naglasio je Dodik. 

On je rekao da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ne govori istinu kada kaže da Republika Srpska nema pravo da predlaže mirno razdruživanje, jer je Dejtonom definisano da se strane u BiH mogu dogovoriti o svemu, Marfi koristi svoju poziciju za lični obračun.

"Znam da je to sa njihove strane nerealno, ali to je jedini cilj. Imamo BiH koja ništa ne nudi. Racionalno je izvući se iz toga. Zbog toga smo predložili mirno razdruživanje", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naveo da je to kao brak koji ne funkcioniše, a BiH je upravo takva.

"Nema razloga da Srbi ostanu u BiH. Ne dobijamo ništa osim problema. Splet okolnosti je takav da je ovdje Marfi koji pravi probleme. Marfi je odlučio da se obračuna sa mnom putem sankcija", istakao je Dodik.

On je naveo da se to vidi i kroz aktivnosti nevladinog sektora i opozicije u Republici Srpskoj, koji sankcije vide kao jedini način da se obračunaju s njim jer na izborima to ne mogu.

"Sve i jedna kompanija koja uspješno posluje bude uništena. Tako je bilo i kada smo izgradili zgradu RTRS-a, zgradu Vlade i slično. Podigli su odmah krivične prijave. Nismo ni počeli s radovima, a prozvani smo kriminalcima", podsjetio je Dodik.

On je istakao da opozicija ne ukazuje na štetnost postupka kada se kupuju zgrade po Federaciji BiH za potrebe institucija na nivou BiH, ali da je to problem kada se radi u Republici Srpskoj, kao što je riječ o Upravi za indirektno oporezivanje.

"Ne prodaje se vazduh. Prodaje se zgrada i to ispod tržišne cijene. Tu nema nikakve zarade, jer se otplaćuju krediti", pojasnio je Dodik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana