Dodik: Nećemo se pomiriti s odlukom CIK-a!

SRNA
Dodik: Nećemo se pomiriti s odlukom CIK-a!

BANjALUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da neće biti prihvaćena odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da mandat Snježane Novaković Bursać u Domu naroda Parlamentarnoj skupštini povjeri Nenadu Vukoviću i da će biti iskorištene sve pravne mogućnosti protiv te odluke.

Dodik je podsjetio da su organi SNSD-a, čiji je lider, rekli da će iskoristiti sve pravne mogućnosti u tom pogledu, ne očekujući da se nešto desi, nego kako bi se pokazalo koliko je ovo apsurdan sistem.

"A sa političkog nivoa gledanja nećemo se pomiriti sa tom odlukom", istakao je Dodik.

Ako je bilo potrebe, Dodik je rekao da je CIK trebalo da vrati Narodnoj skupštini Republike Srpske izbor jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime bi odgovornost bila prebačena na Narodnu skupštinu.

"Nemaju te pameti, hoće da omalovaže čitavu Republiku Srpsku i čitav sistem poslanika koji su to izabrali. Vidjećemo kako će se odvijati stvari, da ne prejudiciram, ali mnogi će da osjete", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da primarno delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne CIK.

"Ali još imamo snažne mentore i pokrovitelje iz inostranstva, pa im djeluje da mogu svašta da rade", rekao je Dodik, navodeći da je uz nelegalni i nelegitimno izabrani CIK u sve ovo uključen i Sud BiH.

Prema njegovim riječima, kako se u CIK-u niko nije zapitao ko je od njih pogriješio i kako su prije dvije godine dali mandat Snježani Novaković Bursać.

"Da li je legalno što je donio Dom naroda dok je Novaković Burasać glasala? Da li će ikada riješiti stvar do kraja, da li će reći mi smo zabrljali, treba da snosimo odgovornost za tu brljotinu", upitao je Dodik.

On je uvjeren da se to nikada neće dogoditi jer u CIK-u misle da su najbolji kad izvršavaju ono što im američki ili neki drugi ambasador kaže, a ne da se drže zakona i Ustava BiH.

Navodeći da je izabranog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini nemoguće smijeniti, Dodik je zaključio da se sada vidi da je i to moguće.

CIK BiH donio je danas odluku o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, čime je izmijenjena odluka Komisije od 16. januara 2023. godine, odnosno njen član u kojem je ime Snježane Novaković Bursać zamijenjeno imenom Nenada Vukovića. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana