Dodik o Šmitovoj odluci: Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja Srpske i BiH

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, koji je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje a nije, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Dakle, danas u Sarajevu, s pravnog stanovišta nije se dogodilo ništa. Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koji ostaje na snazi. Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske - istakao je Dodik reagujući na odluku Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini.

Kristijan Šmit nakon sastanka Savjeta za sprovođenje mira (PIK) suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koji je na snagu trebao stupiti sutra.

Dodik je ranije navodio da je na bazi opšte priče o univerzalnoj krivici Srba pokušano oduzimanje imovine Srpske, a koja je, kako je istakao, riješena Ustavom BiH.

- Ženevskim sporazumom, koji je prethodio Dejtonskom sporazumu, napisano je da BiH čine Republika Srpska koja ima 49 odsto i FBiH sa 51 odsto teritorije. Na taj način one su definisane teritorijalno, rekao je Dodik.

Kako je istakao, u Ustavu BiH se navodi da sve ono što nije direktno dato zajedničkom nivou pripada entetima i da " ni jednom riječju, ni slovom, ni zarezom, nigdje, ne postoji da je iko nagovijestio da BiH raspolaže bilo kakvom imovinom"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana