Dodik: Ako nelegalni pokuša da bilo šta nametne, srušiće evropski put BiH

GS
Dodik: Ako nelegalni pokuša da bilo šta nametne, srušiće evropski put BiH

MOSTAR – Ovo nije neuspjeh. U proteklom periodu uradili smo dosta toga na putu ka EU i zato očekujemo konkretan datum otvaranja pregovora, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka u Mostaru.

- Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni. Mi tražimo tačan datum i mislim da smo uradili dosta toga, riješen je Fronteks i sprečavanje pranja novca. Vjerujem da u sljedećih sedam do 10 dana možemo riješiti još neka pitanja - zakon o sudu, sprečavanju sukoba interesa i izborni zakon – istakao je.

Dodik je kazao da se vladajuća koalicija dogovorila da će i o izboru stranih sudija u Ustavnom sudu BiH govoriti nakon marta, dakle u aprilu.

Lider SNSD-a je naveo da Srpska podržava da se riješi način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na način "da prođe trijažu i da se dobije fer odnos".

Što se tiče tehničkih izmjena izbornog zakona, Dodik kaže da mnogi ne razumiju o čemu se radi niti kad je riječ o integritetu izbornog procesa.

On je kazao da će radne grupe nastaviti raditi i sve čim se nešto dogovore upućivati prema Savjetu ministara BiH odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ponovio je da Republika Srpska ostaje jasna po pitanju da direktno bira svog člana Predsjedništva BiH.

- Ali, podržavamo i inicijativu stranaka sa hrvatskim predzankom da se nađe rješenje. Radne grupe će i dalje raditi, i čim se nešto usaglasi slaće se u Savjet ministara da se to ozvaniči. Ovo se ne može nazvati neuspjehom, napravljen je ozbiljan napredak - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će Kristijan Šmit, ukoliko pokuša bilo šta da nametne, srušiti evropski put BiH.

-Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo šta da uradi, ukoliko slučajno pokuša da nameće zakone ili bilo šta što se odnosi na Srpsku u bilo kom segmentu, Republika Srpska izlazi iz procesa tako što će donijeti svoj zakon o izborima i sprovesti te izbore na svoj način - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako neko hoće da sruši evropski put BiH - ima Šmit koji može to uraditi.

-I ranije smo, na prošlom sastanku, rekli da tražimo da on ne nameće rješenja. Vjerujem da smo sada istog opredjeljenja svi mi zajedno - rekao je Dodik.

U Mostaru je održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića, te lidera stranaka "trojke" - SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana