Dodik na pomenu žrtvama ustaškog zločina u Drakuliću

SRNA
Dodik na pomenu žrtvama ustaškog zločina u Drakuliću

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra Drakuliću kod Banjaluke pomenu za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 82 godine bez ispaljenog metka ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pomen će biti služen u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Organizator obilježavanja sjećanja na ovaj istorijski događaj od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Miroslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe sjekirama, noževima i krampovima, bez ijednog ispaljenog metka.

U romanu "Drakulići" pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana