Dodik: Muslimanske sudije oslobađale ubice srpske djece, pojedini žele moju likvidaciju

Srna
Dodik: Muslimanske sudije oslobađale ubice srpske djece, pojedini žele moju likvidaciju

ISTOČNO SARAJEVO- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je da su u predmetu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, sve sudije muslimani i da je upitna njihova ratna prošlost i uloga u ovom predmetu, kao što je slučaj i sa glavnim sudijom Senom Uzunović koja je bila pripadnik takozvane Armije BiH.

"U Konjicu je ubijena jedna porodica Golubović, sinovi Petar i Pavle od osam i devet godina. Onda su se pojavili Senini saborci koji su izveli tu porodicu, ubili oca, majku i starijeg brata. Mlađi brat je ranjen otišao do policajaca da to prijavi. Ti muslimani, policajci, su to dijete odveli ponovo kod egzekutora. Sena Uzunović nije ništa učinila u tom slučaju", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade u Istočnom Sarajevu, nakon današnjeg ročišta u Sudu BiH.

Dodik je rekao da mu je teško i govoriti o ovom slučaju kao i isključiti emocije, jer su oslobođeni tada pripadnici takozvane Armije BiH koji su ubili kompletnu srpsku porodicu.

On kaže da je jasno šta Sena Uzunović, nakon ovog čina misli o zločinima nad Srbima i Republici Srpskoj, te naveo da je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović jasno rekao ko stoji iza opštužnice protiv njega i kakve imaju namjere.

"Ja sada treba da čekam ishod, a znam šta se dešava. Bakir Izetbegović nekada izleti sa nekom činjenciom, kao što je rekao da iza ovog procesa stoji međunarodna zajednica. Oni hoće da razgrade ovakvu BiH i naprave unitarnu BiH. Imaju podršku stranaca, Amerikanaca i Britanaca", naveo je Dodik.

On kaže da mu oni još samo nisu direktno prijetili ubistvom, ali da ni to nije isključeno u ovom momentu.

"Još mi nisu prijetili ubistvom ali vjerujem da o tome razmišljaju. Imam podršku naroda i to mi je najvažnije. Već sam se kandidovao za predsjednika Republike Srpske i na narednim izborima koji će se održati po našem zakonu", naglasio je Dodik.

Današnje ročište pred Sudom BiH prekinuto je dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović, a odluka će biti donesena do narednog ročišta koje je zakazano za 16. oktobar.

Situacija u sudnici danas prijetila da je preraste u eksces, a Uznovićeva nije dozvolila Dodiku ni da iznese svoje primjedbe, već mu je zaprijetila da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića zbog "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita", zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana