Dodik: Muslimanska ratna zastava na srpskom stratištu dokaz da im smetaju i mrtvi i živi Srbi

SRNA
Dodik: Muslimanska ratna zastava na srpskom stratištu dokaz da im smetaju i mrtvi i živi Srbi

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je postavljanje muslimanske ratne zastave na jednom od najvećih stratišta srpskog naroda za vrijeme NDH u Garavicama kod Bihaća užas, poniženje i sunovrat svega što se zove civilizacija, čovječanstvo i ljudskost.

"Ovakve provokacije od muslimana nisu nikakva novost, jer i godinama unazad su na istom mjestu postavljali neke svoje zastave samo sa jednim ciljem - da Srbi ne dolaze na stratišta svog naroda. Muslimanima nije u interesu da se čuva istina o stradanju Srba, jer su upravo Garavice jedno od većih srpskih stratišta u Drugom svjetskom ratu koje je djelo njihovih krvavih ruku i monstruoznih umova", istakao je Dodik.

On je naglasio da nije tako davno bilo kada su pripadnici istog naroda pored jednog od spomen-obilježja u Garavicama postavili i kućicu za pse, bolje reći štenaru, čime su pokazali najniži stepen neljudskosti i nepoštovanja prema mrtvim Srbima.

"Čak i grobovi 12.000 mrtvih Srba im smetaju i ne daju mučenicima ni pravo na smiraj. Zamislite samo koliko im smetamo mi živi, kada su spali na to da skrnave jedno od većih naselja u kojem počivaju djeca, žene, straci koji su stradali u najvećim mukama u Garavicama. Potomci tih koji su tada ubijali Srbe danas se iživljavaju nad našim grobovima i niko ne reaguje.

To ne smeta ni ovim takozvanim svjetskim demokratama, moćnicima, koji se prave gluvi i slijepi na ovakve stvari. Postavljati ratnu zastavu na srpsko stratište, pod kojom su 90-ih godina prošlog vijeka ubijali, mučili, klali Srbe, vršili etnička čišćenja i progone, ne samo da je provokacija, nego i pokazatelj da nam ne daju da njegujemo kulturu sjećanja, ne daju nam da obilazimo grobove načih mučenika, ne daju nam da živimo", naglasio je predsjednik Srpske.

On je ukazao da je ovo još jedna potvrda da muslimani i njihova politička elita žele samo jedno - unitarnu BiH u kojoj nema Srba, ni živih ni mrtvih, da falsifikuju istoriju i zatru istinu o srpskom stradanju i srpskom postojanju uopšte u BiH.

Dodik je poručio da institucije Republike Srpske i srpski narod nikada neće dozvoliti da nestane Srba sa ovih područja, niti Republike Srpske.

"Garavice su naša opomena, kao i Stari Brod, Jasenovac, Podrinje, Kozara, Romanija, Sarajevo... Sve su to naše opomene, mjesta egzekucije Srba, lokacije istrebljenja, strašnih zlostavljanja i srpske muke, ubijanja cijelih porodica", naglasio je Dodik.

On je poručio da je na sadašnjim, a posebno budućim generacijama da čuvaju istinu o srpskom stradanju, da ostane zapisano ko su žrtve, a ko dželati, a ne kao sada da otkrivamo ono što su komunističke vlasti krile da bi sačuvale navodno bratstvo i jedinstvo.

"Garavice su samo jedno svjedočenje o stradanju Srba u 20. vijeku, koji je bio vijek najvećeg srpskog stradanja i koji se nikada više ne smije ponoviti. Nadam se da smo bar nešto iz proteklog rata shvatili i naučili, na težak i tragičan način, ali smo naučili. Zato istina o našem stradanju mora da se čuva, kultura sjećanja da se neguje koliko god to našim ubicama i njihovim potomcima smetalo. Dvadesti vijek ne smije nikada više da se ponovi", istakao je predsjednik Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana