Dodik: Nema odluke o sankcijama Rusiji, MIP BiH nastavlja staru praksu Bisere Turković

GS
Foto: Predsjednik Republike Srpske

BANjALUKA - Spoljna politika BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH, a Ministarstvo inostranih poslova nastavlja staru unilateralnu praksu Bisere Turković zaobilaženja nadležnih institucija, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Za ovo pitanje srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije dala saglasnost , ali je neko iz MIP-a dao druge instrukcije koje nisu u skladu sa stavom i odlukama Predsjedništva. To je stara praksa i to će samo dovesti do raspada ovog sistema vlasti ukoliko se nastavi" rekao je Dodik u Banjaluci.

On je poručio da će protiv onih koji se ponašaju protivzakonito svaki put biti podnesene krivične prijave.

"Neki ambasadori neodgovorno su se saglasili o nekim rezolucijama, a nisu imali ovlaštenja. Ja sam protiv njih podnio krivične prijave, iako od njih neće biti ništa, jer je takvo zakonodavstvo tamo pod uticajem Amerike i neće dozvoliti procesuiranje, ali ćemo mi svaki put kad se neko ponaša protivzakonito u BiH podnijeti prijave. Tako protiv Svena Alkalaja i drugih postoje krivične prijave" rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da na nivou BiH ne postoji nijedna odluka o sankcijama protiv Rusije, a takođe je ambasador Ruske federacije u BiH Igor Kalabuhov demantovao da su uvedene sankcije Rusiji. 

Dodik je takođe dodao da je dobra stvar što je parlamentarna delegacija iz Srpske bila u Rusiji.

"Dobro je primijetiti i veoma je važno da je ona burno pozdravljena od ruske Dume. Kada bih znao da će nam tako aplaudirati u američkom Kongresu otišao bih, ali ne mogu zbog sankcija. Ovdje se pokušava nametnuti stereotip da pratimo politike koje navodno vodi EU i neki drugi faktor, ali to je samo 20 odsto svijeta", rekao je Dodik.

On je podsjetio da BiH nije proglašena neprijateljem Rusije samo zato što je politika Srpske bila konstruktivna.

"Pozivam da rat prestane, nisam za tu vrstu priče, ali ni za nametanje stavova. Nećemo prekinuti odnose sa Rusijom, a želimo najbolje svima. Nas ne zanima stav ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija. Ponosni smo na saradnju sa Rusijom, želimo dobru saradnju sa SAD, međutim, uz ove uslove koje diktiraju to nije moguće", kaže Dodik.

On je podsjetio da se Srpskoj servira problem imovine koja je riješena Dejtonskim sporazumom.

"Pitanje imovine nam nameću i govore da je legalan Kristijan Šmit. Mi ćemo ovdje izgraditi budućnost, a ne Marfi, a sve što ne valja u BiH je rezultat intevencionizma zapada. Jedno je sigurno, pitanje imovine je riješeno i neće više biti žna stoluž", zaključio je Dodik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana