Dodik: Laž da je ukinut Dan Republike

Srna
Dodik: Laž da je ukinut Dan Republike

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je laž da je ukinut Dan Republike Srpske i istakao da je Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu iznad opozicije u Srpskoj i u funkciji je srpskog naroda.

-Mi pripadamo srpskom narodu, kao što je navedeno u Deklaraciji. Bez Sretenja nema ni Republike Srpske, ni Srba, jer su se Srbi od Sretenja reafirmisali kao narod i počeli da grade svoj identitet -naglasio je Dodik.

On je rekao da Dan Republike niko nije ukinuo, te da je sve drugo u vezi sa tim „laž koju su izmislili televizija BN i opozicija u Republici Srpskoj sa namjerom da obezvrijede ovaj dokument“.

-Ali, neće u tome uspjeti, jer je Deklaracija iznad opozicije, Republike Srpske i u funkciji je srpskog naroda. A poltroni zbog stranog intervencionizma rade ono što je traženo od njih, a to je da napadaju najvažniji dio te deklaracije - istakao je Dodik.

Dodik je pojasnio da u Deklaraciji jasno stoji da se osim 15. septembra, Dana srpskog jedinstava, slobode i nacionalne zastave obilježava i slavi u Srbiji Dan državnosti Srbije 15. febraur, a u Republici Srpskoj Dan državnosti Srpske, te da će biti nastavljeno obilježavanje Dan nastanka Srpske, kako je predviđeno zakonom.

-U zakonu nemamo Dan državnosti, nego Dan Republike Srpske i taj dan niko nije ukinuo - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da se Dan Republike Srpske i dalje obilježava 9. januara, kao i do sada, s tim što sada postoji i Dan državnosti.

Dodik je rekao i da treba pitati one koji su izmislili da je ukinut Dan Republike, zašto su lagali?

-Zašto mene to pitate? Ja samo upućujem da treba svi da pročitaju stav u Deklaraciji i Zakon o praznicima Republike Srpske, koji predviđa da se obilježava Dan Republike Srpske - naveo je Dodik.

Sve drugo, naglasio je Dodik, je laž.

On je rekao i da Deklaracija ima istorijski značaj, jer u 49 stavova i zaključaka daje odgovore na sva značajna pitanja, te markira kretanje srpskog naroda.

Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je izdržao ozbiljne pritiske koji su vršeni sa ciljem da se mnogi sadržaji iz Deklaracije izbace.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana