Dodik: Kozara je naš usud, svaka generacija srpskog naroda ima „svoju“ Kozaru

Srna
Dodik: Kozara je naš usud, svaka generacija srpskog naroda ima „svoju“ Kozaru

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Kozara, jedno od mnogobrojnih mjesta monstruoznog stradanja nedužnih Srba, krvava epopeja, te da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživjela „svoju“ Kozaru.

„Kozara je naš usud, koji se dešava i dešavao se i prije i poslije Kozare 1942. godine. Kada pogledamo unazad dva, tri vijeka, stradanje i patnje srpskog naroda se ponavljaju i prate nas kao utvare. Ubijali su nas, nabijali na kočeve, žive spaljivali, sjekli uši, odrubljivali glave, i sve to samo zato što smo Srbi, što nismo trebali da se rodimo tu gdje smo se rodili, gdje su naša vjekovna ognjišta, naši preci, i što nikada nismo htjeli da budemo pod tuđim jarmom i sluge okupatora“, istakao je Dodik.

Povodom obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari kada je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece, predsjednik Srpske je izjavio za Srnu da je legendarna planina Kozara samo jedan od svjedoka srpske muke, patnje i stradanja od njemačkih nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

On je podsjetio da je ofanziva na Kozaru počela 10. juna 1942. godine kada je počelo i sistematsko ubijanje i uništavanje srpskog naroda i pljačkanje i paljenje njihove imovine.

Brojčano znatno nadmoćnije njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika, naveo je Dodik, zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području zbjeg od oko 80.000 srpskih civila branilo je svega 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda.

„Tokom ove ofanzive spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela. Partizanske jedinice su u noći između 3. i 4. jula 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice i iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece, koji su odvedeni u logore smrti Jasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti najsurovijim metodama mučenja sve do smrti“, istakao je Dodik.

O kakvom pogromu i dobro isplaniranom genocidu nad srpskim narodom, djecom, ženama i starcima je riječ, ukazao je Dodik, govori i tužna činjenica da su sva sela na Kozari 1942. godine ostala bez muške glave, a poslije Drugog svjetskog rata, 18 godina Kozarčani su čekali na prvog regruta za vojsku.

„Nakon svega, potomci nacističkih i ustaških krvoloka, koji su počinili plansko etničko čišćenje na Kozari, imaju obraza da kažu da su Srbi genocidni, žele da nas obilježe i žigošu, ali uzaludan im je trud, jer činjenice pobijaju njihove laži i pokušaje da krivotvore istorijske podatke“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su i komunističke vlasti, na čelu sa Josipom Brozom, uporno krile broj stradalih na Kozari i u zloglasnim logorima za djecu.

Što je još monstruoznije, naglasio je Dodik, oni su ponovo ubijali ubijene tako što su u udžbenicima istorije izbjegavali da napišu da je stradalnički narod bio srpski, da su djeca bila srpska, već su pisali samo partizani i građani da bi sačuvali navodno bratstvo i jedinstvo, ali na štetu Srba.

„Ti žpartizani i građaniž imali su svoje ime i prezime, svoju nacionalnost. Oni su bili Srbi, ali se krila istina i falsifikovala istorija, kao što su sve vrijeme svoje vladavine komunisti prikrivali mjesta stradanja i masovnih zločina nad Srbima“, naveo je Dodik, dodavši da istina kad tad izađe na vidjelo.

Predsjednik Srpske je istakao da nije prošlo ni pola vijeka od genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, a nove generacije srpskog naroda ponovo su dočekale ubistva, progone, etnička čišćenja, „Oluje“, „Bljesak“ i seobe.

„Zapad je želio kraj Jugoslavije i posijao je sjeme mržnje koje je duboko ukorijenjeno među bošnjačkim političkim predstavnicima koji svakim danom sve više i više siju tu mržnju prema Republici Srpskoj i svemu što je srpsko, nastojeći da ostvare svoj ratni cilj o unitarnoj BiH. U tome im svesrdno pomažu isti ti stranci koji su i prizivali rat u bivšoj Jugoslavije i natjerali nas da živimo zajedno u vještačkoj tvorevini zvanoj BiH.

Danas imamo situaciju da ti koji su izazvali rat na prostoru bivše Jugoslavije, sada tobože žele nama dobro i navodno brinu za napredak i razvoj BiH, za budućnost sva tri naroda, dok sa druge strane guraju ruke u naše džepove, u naša prirodna bogatstva, našu imovinu, našu Republiku Srpsku u čije temelje su uzidane kosti najboljih među nama“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Dodik je istakao da je Republika Srpska naš pijemont slobode, naš zavjet i naša budućnost, jer samo ona je garant našeg opstanka i spas od novih genocida, protjerivanja, seoba i etničkog čišćenja.

„Republika Srpska ponosno čuva svoje dostojanstvo i, zarad ogromnog broja žrtava, nikada neće, ne može i ne smije da bude slijepi poslušnik i provodnik tuđih odluka, ucjena, uslovljavanja i zahtjeva, jer znamo ako se odreknemo svog prava na stav, na glas, prava da mislimo i govorimo – izgubićemo sebe i svoju otadžbinu. To ne smijemo dozvoliti nikada zbog Kozare, Broda na Drini, Garavica, Prebilovaca, Podrinja, Bratunca, Srpskog Sarajeva i brojnih drugih stratišta i masovnih grobnica nevinih Srba“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana