Dodik: Kako je moguće da odluka bude iznad zakona

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon današnjeg suđenja u Sudu BiH da se postavlja pitanje kako je moguće da odluka bude iznad zakona.

Dodik je upitao kako da poštuje odluke visokog predstavnika kada to Kristijan Šmit nije.

“Zato je važno da se pojavimo tamo da bi pokazali lakrdiju i samog zakonodavstva u BiH i samog Tužilaštva, da sam na njihovom mjestu bila bi me sramota. Dokazivati nešto što nema dokaza može čovjek koji nema karakter ili je uslovljen”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Pozivanje Suda BiH na diplomatski status Šmita, Dodik je rekao da bi, ako ima diplomatski status, morao se pozvati na taj status da ga ne pozovu na Sud, što on nije uradio, već oni to tumače.

“Zar je moguće da sramna BiH koja hoće nešto da bude, brani stranca, a osuđuje svog državljana? Sve i jedna ozbiljna država štiti svoje državljane”, rekao je Dodik.

On se dotakao i američkih sankcija prema njemu za koje su naveli da to nije kazna nego očekivanje da će promijeniti ponašanje, te istakao da su njega i ostale zvaničnike na najstrašniji mogući kaznili i presudili.

Dio federalnih medija pravi atmosferu linča

Predsjednik Republike Srpske je rekao da znatan broj medija u Federaciji BiH pravi atmosferu linča koja asocira na ono što se desilo u SAD predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu.

“U takvoj atmosferi linča veoma je teško u bilo čemu učestvovati”, rekao je Dodik govoreći o današnjem ročištu u Sudu BiH.

Dodik je ponovio da je riječ o političkom procesu i ocijenio da se stvara i atmosfera svršenog čina, u kojoj treba da se ćuti i da se proces što prije privede kraju.

“Čak su sada počeli da daju kvalifikacije da se odlaže ovo, da nije trebalo ni početi, a odlaže se jer se nekome žuri i neko želi da ima presudu političkog karaktera”, konstatovao je Dodik.

On je rekao da su danas u Sudu BiH bili nehumani uslovi za boravak jer nije bilo klimatizacije, što je svojevrsno ponižavanje i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovo, kao i činjenica da su sudije u procesu Bošnjaci, da samo Bošnjacima odgovara Kristijan Šmit kao visoki predstavnik, dokazi su da nema neutralnosti.

“Ovaj proces će sigurno imati reperkusije na poziciju BiH”, konstatovao je Dodik, ocijenivši da se u svemu vidi želja da se slomi volja predsjednika Republike Srpske kako bi čitav jedan narod bio učinjen nemoćnim i kako bi se na nepravan način dozvolio protok vremena, a onda uspostavila neka nova situacija.

On je naglasio da je zato potrebno da se vodi ovaj postupak.

Navodeći da je sudija Sena Uzunović danas rekla da je zahtjev Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se ubrzaju procesi u Sudu BiH, Dodik je upitao kako se toga nisu sjetili u slučaju suđenja nekadašnjem komandantu takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću kojem se sudi više od decenije.

Dodik je podsjetio da je kao predsjedniik Vlade Srpske sa tadašnjim predsjednikm Republike Draganom Čavićem 2005. ili 2006. godine podnio krivičnu prijavu protiv Dudakovića za zločine nad srpskim narodom Krajine.

“Još u decembru bi završili postupak protiv mene”, rekao je Dodik i dodao da je ta dvoličnost najveća motivacija za njega.

Konstatujući da Srbi ne mogu očekivati pravdu u Sudu BiH, Dodik je kao primjer naveo i oslobađajuću presudu Suda BiH protiv Nasera Orića iako su postojali dokazi za njegove zločine nad Srbima i iskazi svjedoka.

“Ne vjerujem im i ne priznajem ih, to su neustavni Sud i Tužilaštvo. Jednog dana u BiH ćemo se vratiti na početna podešavanja ako želimo da ostane u bilo kom obliku”, poručio je Dodik.

Pred Sudom BiH danas je nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića zbog “nepoštovanja odluka Kristijana Šmita”.

Strancima koji prijete po Srpskoj biće uskraćeno gostoprimstvo

Dodik je izjavio da američki službenici idu od firme do firme u Republici Srpskoj i uslovljavaju ljude prijetnjama, zbog čega bi im moglo biti uskraćeno gostoprimstvo.

“Pratimo šta rade u Republici Srpskoj i sigurno ćemo nekima od tih stranaca koji se tako ponašaju, što se nigdje na svijetu ne dešava, otkazati gostoprimstvo”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je upitao šta stranci misle kad dođu ovdje, da mogu da rade šta hoće, pogotovo ako su Amerikanci.

“Šef kancelarije obilazi banke i prijeti - ako Amerika čuje da to radite, biće ovako ili onako. Veoma brzo će biti nogiran, veoma brzo. Samo da ga nađemo direktno u tom. Znamo da je to radio, a sad tražimo gdje radi, kad ga nađemo, biće nogiran”, poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana