Dodik: Kada spomenik dižu noću onda to liči na lopovluk

Srna
Dodik: Kada spomenik dižu noću onda to liči na lopovluk

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je postavljanje spomenika u Sarajevu kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću krađa srpskog istorijskog identiteta.

- Kada neko nešto radi noću, onda to liči na lopovluk. Ovo pokazuje kolika je njihova nemoć. Tvrtko je bio pripadnik loze Nemanjića i imenovan je u skladu s tim, ustoličen u manastiru Mileševa koji i sada postoji - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da u vrijeme Tvrtka nije bilo muslimana na prostoru BiH, nego su postojali Srbi.

-Bosna je tada bila dio pojma koji se odnosi na daleko manju teritoriju nego što je danas BiH. Tvrtko je bio kralj Srba, a indikativno je da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nisu donijeli odluku o spomeniku i riječ je o političkoj provokaciji - naglasio je Dodik.

On je poručio da BiH ne postoji 1.000 godina, nego od Dejtonskog mirovnog sporazuma uz ogromne napore SAD i Velike Britanije da bude održana.
Spomenik kralju Stefanu Tvrtku postavljen je u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH, bez odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ošap Gaćanović: Nije data saglasnost

za postavljanje spomenika Tvrtku Kotromaniću u Sarajevu

Na spomeniku kralju Tvrtku koji je postavljen prije dvije noći u Sarajevu piše da je bio bosanski kralj.Spomenik kralju Tvrtku postavljen noćas prekoputa zgrade Predsjedništva BiH.

Spomenik kralju Tvrtku postavljen

noćas prekoputa zgrade Predsjedništva BiH

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana