Dodik: Još više dobija na značaju neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske

GS
Dodik: Još više dobija na značaju neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da kada se vide kakve, kako i na koji način se donose odluke u Ustavnom sudu BiH još više dobija na značaju odredba zakona o neprimjenjivanju odluka ovog suda na na teritoriji Republike Srpske.

Na pitanje Srne da prokomentariše odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona, predsjednik Srpske je rekao da krnji sud, koji i dalje najčešće radi u onlajn izdanju kao da je pandemija Kovida 19 i sjednice održava onlajn, ne smeta što nema sudija iz Republike Srpske te mogu i onlajn sudije da donose odluke.

- Krnji Ustavni sud smatra da "postoje valjane sumnje da bi osporeni zakon mogao da naruši ustavni poredak i političku stabilnost BiH". Ovakav stav suda se navodi iako je članom 1 Izbornog zakona BiH propisano: "Ovim zakonom uređuje se izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva BiH, te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BiH" - podsjetio je Dodik, prenosi RTRS.

Umjesto da Ustavni sud BiH donese odluku u meritumu i utvrdi da je Izbornim zakonom Republike Srpske propisano sve ono na šta Republika Srpska ima pravo, a što je propisano i citiranim članom Izbornog zakona BiH, rekao je predsjednik Srpske, novi predsjednik Seada Palavrić je požurila da zakaže vanrednu plenarnu sjednicu kako bi izrekla privremenu mjeru po zahtjevu nekadašnjeg stranačkog druga Denisa Zvizdića.

- Zakazati vanrednu plenarnu sjednicu ne bi bio problem jer to Pravila dopuštaju, ali sama sadržina te sjednice se utvrđuje sa potpredsjednicima Ustavnog suda što ona zna ali joj ne smeta da utvrđuje sadržinu bez potpredsjednika iz reda sudija iz Republike Srpske - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana