Dodik: Izborni zakon Srpske će se primjenjivati od 1. januara

Srna
Dodik: Izborni zakon Srpske će se primjenjivati od 1. januara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH politički i da donosi političke odluke, te naglasio da Republika Srpska ima pravo na svoj Izborni zakon, koji će primjenjivati od 1. januara iduće godine.

"Mi ne sporimo da Centralna izborna komisija BiH ima pravo da sprovodi izbore za poslanike u Predstavnički dom i za člana Predsjedništva BiH", rekao je Dodik, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH koji je privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske.

On je naveo da CIK nema ni ustavno, ni bilo koje drugo pravo da sprovodi izbore u Republici Srpskoj.

"Čak po Izbornom zakonu BiH se kaže da CIK sprovodi izbore za poslanike u Predstavničkom domu i za člana Predsjedništva BiH i utvrđuje politike za ostale nivoe vlasti. To znači da izbori moraju biti demokratični, transparentni, fer, pošteni. A onda da Republička komisija sprovede izbore u skladu sa tim", rekao je Dodik.

On je dodao da je očekivao da će se Ustavni sud BiH ovako postaviti jer su motivisani politikom.

"Političke odluke Ustavnog suda BiH uvijek su opasne. I uvijek se olupaju o glavu onoga čiji je Ustavni sud BiH, a to je BiH", istakao je Dodik.

On je rekao da Ustavni sud BiH na ovaj način prekraja Ustav, te da je ovu mjeru donio kako bi stvorio uslove da bi sutra Izborni zakon mogli proglasiti neustavnim.

"Kao prvo, Ustavni sud BiH ne funkcioniše po Ustavu BiH. Prema Ustavu je predviđeno da se predsjednik i potpredsjednik Ustavnog suda biraju iz entiteta, a ne sudije strane. E sad, oni imaju, to oni su masovni rušioci Ustava. To je njihov problem. Mi smo odlučili da izađemo na izbore po ovom nametnutom zakonu jer ne želimo da dođemo u traumatičnu situaciju", rekao je Dodik.

On je rekao i da je u BiH situacija takva, te da Republika Srpska čeka pravi trenutak, odnosno pobjedu republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD Donalda Trampa kako bi se izborila za bolju poziciju.

"Imamo dobru pozicioniranost u tom pogledu. I mi se pripremamo za vrijeme koje dolazi, kad dođe Tramp na vlast. Znamo da u naredna tri-četiri mjeseca, kada se inauguriše Tramp, moramo stići do njega, da na njegovom stolu bude ta priča, i o tome šta se radi ovdje u vezi sa sankcijama i svim drugim", naveo je Dodik.

S druge strane, naveo je Dodik, Evropa će sasvim drugačije izgledati, snaga i nadmenost nekih zemalja koju pokazuju kroz /nelegalnog visokog predstavnika Kristijana/ Šmita sigurno će nestati, krenuće se i mirovni proces sa Rusijom oko Ukrajine.

"To će biti sasvim nova atmosfera. To će biti atmosFera dogovora i saradnje, a ne isključivosti i uslovljavanja, kao što je danas. Prema tome, imamo niz dobrih prilika. Zato smo rekli da će naš Izborni zakon da se primjenjuje od 1. januara iduće godine. I tako će biti", poručio je Dodik.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula, pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Izborni zakon usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 19. aprila, a stupio je na pravnu snagu 17. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana