Dodik: Izbori nisu zabava, već obaveza

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - SNSD je postigao zavidne rezultate na opštim izborima u nedjelju, ali to nisu konačni rezultati i nadamo se da ćemo te brojke i povećati, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u emisiji RTRS-a „Specijal“.

Naglasio je da izbori nisu zabava, već obaveza.

- Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, više od  270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmjerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Miloradu Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom - poručio je Dodik koji prema preliminarnim podacima ima više glasova za predsjednika Srpske od protivkandidata Jelene Trivić iz PDP-a.

Istakao je da je Banjaluka najveći grad u Srpskoj, koji voli, ali kaže on, nije dovoljno pobijediti samo u Banjaluci da bi bili ukupni pobjednici izbora.

Dodik je istakao da je apsolutno sigurna pobjeda i Željke Cvijanović za srpskog člana Predsjedništva BiH i njegova za predsjednika Srpske, što se tiče tačnosti rezultata.
-SNSD je na opštim izborima ostvario zavidne rezultate - 42 odsto za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, više od 35-36 odsto za Narodnu skupštinu Srpske, a to još nisu konačni rezultati. Mi vjerujemo da ćemo taj rezultat čak i popraviti - rekao je Dodik.

On je istakao da je još sinoć izašao sa gotovo identičnim podacima koji su danas saopšteni, nakon 90 odsto prebrojanih biračkih mjesta, govoreći da je 28.000 glasova razlika.

Dodik je naglasio da su podaci gotovo identični, jer je SNSD svoje sinoćnje podatke zasnivao na tome da u obradu ulaze samo oni zapisnici sa glasačkih mjesta koji su već potvrđeni potpisima od svih članova biračkog odbora, što je govorilo o njihovoj tačnosti.

On je naveo da su dvije stvari uticale na možda malu mistifikaciju koja se pojavila - prva je ta što je CIK BiH naredio da se prvo broje glasovi za Predsjedništvo BiH, što je lakše izbrojati, a onda za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine, što je složeniji proces i tražilo je vrijeme.

-Ozbiljno brojanje za predsjednika Republike krenulo je tek iza 23.00-23.30 časova i nije bilo moguće da se objektivniji i realniji podaci dobiju prije 1.00-1.30, pa i nešto kasnije. Mi smo smatrali da je to trenutak kada treba proglasiti pobjedu i to smo i učinili -  rekao je Dodik.

On je pojasnio da se partije obično oslone na svoju infrastrukturu i pokušavaju da ih iskoriste da dobiju preliminarne podatke, a iskustvo SNSD-a je prevagnulo jer se opredijelilo za navedeni način.

-Krajnji rezultat uvijek daje CIK, šta god mi govorili - napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u početnim satima izborne večeri vidio se raskol opozicije.

- PDP je pratio samo svog kandidata, nisu zajedno saopštavali podatke, PDP nije pomenuo (kandidata SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH /Mirka) Šarovića, nije izrazio čak ni žaljenje što je izgubio, dok je Šarović bio korektan- istakao je dodik. Naglasio je da je za Republiku Srpsku najvažnije mjesto predsjednika Srpske, uz uvažavanje svih ostalih funkcija.

- Tako sam se ponašao i u Sarajevu. Član Predsjedništva BiH je kadar iz Republike Srpske, i to je samo jedna u nizu funkcija. BiH ne bira ni jedan svoj organ, svi ti organi se sastavljaju iz Republike Srpske i Federacije BiH. Isto tako i Savjet ministara. BiH ga ne bira - kaže Dodik.

Istakao je da zastupaju politiku Republike Srpske, a ne BiH.

-Republika Srpska će insistirati da ima svog ministra inostranih poslova u BiH. Za to ćemo se zalagati u narednom periodu. Razgovarali smo sa Draganom Čovićem da idemo zajedno sa HDZ-om na nivou BiH i da ćemo se pratiti. Sada Hrvatima pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, a nama pripada mjesto ministra inostranih poslova, i već imamo dogovor sa Draganom Čovićem oko toga - dodao je Dodik.

Poručio je da oni sada biraju, iako će Bošnjaci, kako kaže, sve učiniti da tako ne bude.

- Mi ne želimo da radimo na štetu Bošnjaka, ali želimo da afirmišemo ono što je danas BiH. Ako su i oni spremni da razgovaramo o tome kako će izgledati BiH, mi smo tu, ili će ostati ovako kako jeste - dodao je on.

 

Dodao je da će formirati Vladu Srpske vrlo brzo, jer zajedno sa koalicionim partnerima imaju više od 60 odsto glasova.

-Razumijem vrijeme koje dolazi, i potrebno je da se okupimo svi - istakao je Dodik.

Poručio je da nije slabost SNSD-a ako želi jedinstvo, kako to opozicija tumači, jer evo, sada su pobjednici.

- U SDS-u ima veoma korektnih ljudi. Mi nemamo ništa protiv patriotskog SDS-a, ali imamo protiv onih koji su gledali samo svoje lično pozicioniranje - istakao je Dodik.

Dodik kaže da razumije vrijeme koje dolazi, i zbog toga kaže on, razumije i koliko nam je potrebno jedinstvo, kao i da  očekuje i od drugih da to razumiju.

- Najvažnije je da sačuvamo mir. U razgovoru sa određeni zemljama želimo da budemo dio energetske solidarnosti. Ako ste sa nekim državama, ponudićete im neki višak struje koji imamo, a oni će ponuditi nešto šta nama nedostaje. Riječ je o regionalnoj priči - istakao je on.

Dodao je da Srpska vodi odgovornu politiku.

- Uvjeren sam da će samo one države, a Srpsku tako doživljavam, koje imaju stabilnu političku vladu, prevladati ova teška vremena, i to mnogo lakše nego neki drugi - kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana