Dodik: Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima

Srna
Dodik: Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa svim izazovima

SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je 2020. godina pokazala svu ranjivost današnje civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima, koji se samo ujedinjeni mogu izboriti sa svim izazovima koje je donijela pandemija izazvana virusom korona.

U obraćanju na video-konferencijskom Samitu "17 plus jedan", na kojem učestvuju zvaničnici Kine i 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, Dodik je izrazio punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio kineski predsjednik Si Đi Ping, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta.

"Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope omogućava nam da kroz otvoren, koordinisan i inovativan pristup prevaziđemo brojne poteškoće sa kojima se suočavaju naše zemlje", ocijenio je on.

Dodik je izrazio zahvalnost predsjedniku Kine Si Đi Pingu na sjajnoj organizaciji današnjeg samita.

"Kao i većina drugih učesnika, uključujući i naše kineske domaćine, izražavam žaljenje što nam okolnosti nisu dozvolile da se okupimo u Pekingu prije nešto manje od godinu dana. Činjenica da se ovaj samit odvija na najvišem nivou i da njime predsjedavate Vi, govori o tome koliko svi zajedno pridajemo važnost saradnji u formatu ž17 plus jedanž", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je napomenuo da je BiH uključena u mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope od samog početka odnosno od 2012. godine. "Učestvovali smo u brojnim projektima, aktivnostima i događajima koji su organizovani u sklopu mehanizma ž17 plus jedanž", podsjetio je Dodik.

Od brojnih projekata koji su realizovani sa kineskim partnerima ili čija je realizacija u toku, Dodik je posebno izdvojio izgradnju Termoelektrane "Stanari" koja se nalazi u Republici Srpskoj.

"Termoelektrana žStanariž predstavlja prvi veliki infrastrukturni projekat koji smo radili u saradnji sa Kinom, ali i prvi projekat koji je iskoristio specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje ž17 plus jedanž, a kojeg je dodjelila Kineska razvojna banka", ukazao je on.

Srpski član Predsjedništva je ocijenio da je Termoelektrana Stanari značajno doprinijela razvoju ekonomije i postala je uspješan primjer saradnje sa Kinom.

"Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma ž17 plus jedanž", ukazao je on.

Dodik je napomenuo da se u jeku pandemije izazvane virusom korona počelo sa radovima na još dva značajna infrastrukturna projekta, a to je izgradnja Bloka sedam u Termoelektrani Tuzla u Federaciji BiH i izgradnja Hidroelektrane "Ulog" u Republici Srpskoj.

Dodik je naveo da je u Republici Srpskoj, takođe, u jeku pandemije, potpisan ugovor za izgradnju Hidroelektrane "Dabar", a nastavljeno je sa radovima na izgradnji bolnice u Doboju. Takođe, privedene su kraju pripremne radnje za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor.

Prema njegovim riječima, BiH je opredjeljena razvoju čiste energije i spremna je da sa kineskim partnerima zajedno radi na razvoju tehnologija takozvane zelene energije.

On je ocijenio da velikog prostora za saradnju ima u oblasti razvoja energije vode i vjetra, gdje su već pokrenuti određeni konkretni projekti.

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da nesmetano teku projekti već spomenutih Hidroelektrana u Republici Srpskoj, kao i dvije vjetroelektrane u Federaciji BiH, koje se rade zajedno sa kineskim partnerima.

On je ukazao da je jedan od važnih koraka za jačanje saradnje posebno u oblasti turizma, ali i drugih grana bilo obostrano uvođenje bezviznog režima za nosioce svih pasoša. "BiH je 2018. godine postala druga zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za nosioce svih vrsta kineskih pasoša", naveo je on.

Dodik je naglasio da je to dovelo do porasta broja kineskih turista, koji su u 2019. godini zauzeli peto mjesto po broju noćenja stranih turista u BiH.

"Smatram da je potrebno učiniti dodatne napore kako bismo unaprijedili saradnju u oblasti poljoprivrede. Imajući u vidu kapacitete poljoprivredne proizvodnje zemalja zapadnog Balkana, kao i veličinu kineskog tržišta predlažem da se razmotri mogućnost stvaranja neke vrste paketnog aranžmana za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja zapadnog Balkana na tržište Kine", inicirao je on.

Prema njegovim riječima, na polju kulturne i naučne saradnje, takođe su postignuti značajni rezultati.

On je podsjetio da je 2015. godine osnovan Konfucijev institut na Univerzitetu u Sarajevu, a dvije godine kasnije Konfucijev Institut na Univerzitetu u Banjaluci u Republici Srpskoj, koji je za kratko vrijeme postao jedan od prvih po broju atkivnosti u Evropi.

"Kineski jezik, osim što se izučava u osnovnim i srednjim školama, uvodi se i kao novi studijski program na Univerzitetu u Banjaluci. Razmjena studenata i profesora sve do pandemije bila je u porastu, a zahvaljujući stipendijama Vlade Kine, neki od naših studenata imali su mogućnost studiranja na prestižnim kineskim univerzitetima, kao što je Univerzitet Cingua", ukazao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da se saradnja proširila i na oblast sporta, naročito zimskih sportova.

"Olimpijska planina Jahorina 2019. godine bila je domaćin kineskim skijašima, u sklopu njihovih priprema za zimske olimpijske igre, ali zbog pandemije morali smo obustaviti aktivnosti na ovom planu. Radujem se održavanju zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedeće godine i uvjeren sam da će Vaša zemlja biti sjajan domaćin i učiniti sve da se Olimpijada održi u punom sjaju", poručio je Dodik.

U obraćaju učesnicima samita, on je podsjetio da se ove godine obilježava 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine, koja je trasirala put razvoja moderne, prosperitetne i ekonomski moćne države Kine.

"U veoma kratkom roku postigli ste impresivne rezultate na ublažavanju i iskorjenjivanju siromaštva i na taj način dali veliki doprinos borbi protiv siromaštva na globalnom nivou. Ovom prilikom izražavam zahvalnost Vašoj zemlji na podršci koju nam je pružala u najtežim trenutcima. Vaša pomoć uvijek je bila blagovremena, konkretna, bez uslovljavanja, ali prije svega iskrena i bratska", ocijenio je on.

U vremenu kada se BiH, kao i većina drugih zemalja i dalje bori sa širenjem pandemije te njenim negativnim posljedicama na ekonomiju i društvo, Dodik je izrazio nadu da ćemo i dalje imati podršku Kine.

Na kraju obraćanja, predsjedavajući Predsjedništva BiH je predsjedniku Si i bratskom kineskom narodu poželio srećnu kinesku Novu godinu.

"U skladu sa kineskim vjerovanjem, godina koja je pred nama trebalo bi da nam donese prosperitet i bogatstvo, da nam podari iskrenost i otvorenost, ali koja od nas svih zahtjeva i veću marljivost i predanost radu. Sa svoje strane, izražavam spremnost da nastavimo da predano i marljivo radimo na jačanju naših odnosa na svim poljima", poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana