Dodik i Vučić na prikazu naoružanja i sposobnosti vojske Srbije u Nišu

Tanjug
Dodik i Vučić na prikazu naoružanja i sposobnosti vojske Srbije u Nišu

NIŠ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas na prikazu naoružanja, vojne opreme i dijela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave vidio opredijeljene, motivisane, obučene vojnike i opremu koju nije imao prilike da vidi ni na jednom drugom mjestu.

Dodik je čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izuzetnom unapređenju Vojske Srbije.

"Želim da čestitam predsjedniku i njegovom timu, načelniku, ministru, svima koji su uključeni u opremanje i obuku vojske, za opredijeljenje da to učine jer nema slobode i nema slobodne države koja nema sigurne oružane snage, koja nema vojsku koja je opredijeljena da je brani, vojsku koja nikada nije napadala već samo branila", rekao je Dodik.

On je dodao da je važno da Srbima širom svijeta koji vole Srbiju može da se kaže da je postignut ogroman napredak u Vojsci Srbije.

"Napredak koji je nesumnjivo ogroman i koji je tražio mnogo napora. Još jednom čestitke predsjedniku kao vrhovnom komandantu na svemu što sam danas vidio ovdje", rekao je Dodik.

Vučić: Vojska Srbije nekad i sad su različiti nivoi, mnogo je napredovala

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, tokom obilaska prikaza naoružanja i sposobnosti Vojske Srbije u Nišu, rekao da nije u mogućnosti da poredi Vojsku Srbije kakva je danas i kakva je nekad bila, jer su u pitanju različiti nivoi.

Prema njegovim riječima, to bi bilo poređenje nemogućih stvari. Kako kaže, ovo nisu iste vojske, nije ista snaga, niti isti kalibar.

"Srbija je mnogo napredovala po tom pitanju. Mora namenska još mnogo da napreduje, moramo još mnogo toga da kupimo. Neke stvari nam stižu, ne mogu da govorim o tome. Mi to nazivamo igračkama, ali igračke nisu svakako. Važne su za opstanak Srbije. U pitanju je nešto što suštinski menja poziciju Srbije", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije obišao je i sisteme PVO Mistral, za niskoleteće avione, helikoptere i dronove.

Obilazeći prikaz naoružanja Vučić je rekao da je zadovoljan nabavkom transparentnih magacina za municiju.

"Tražili smo transparentne magacine, vojnik mora da zna u svakom trenutku koliko mu je municije ostalo u magacinu. Bezveze je da ne zna da li ima 8, 16 ili 25 metaka", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije pohvalio je Zastavin kundak sa obrazima i istakao da je neophodno nabaviti još bolju opremu za noćno izviđanje i kamuflažu.

Predsjednik Srbije je poslije prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije rekao, da je Srbija danas mnogo snažnija i jača i da će nastaviti da se razvija.

 "Srbija je danas mnogo snažnija i jača nego što je do pre samo nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija, ne samo u vojnom smislu, već i u privrednom smislu i u smislu broja zaposlenih i izgrađenih kilometara puta, pruga, kao i novih bolnica i škola. To je ono čime možemo da se dičimo", rekao je Vučić.

To je ono što našoj zastavi, slobodi i našem jedinstvu daje smisao, dodao je predsjednik.

Čestitao je praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima i Srbma širom sveta i poručio da ma koliko granica da nas dijeli, niko ne može da nam uzme pripadnost istom rodu i isti srpski jezik i srpska trobojka.

Toga se nikada nećemo odreći i uvijek ćemo pripadati istom narodu i to sa ponosom isticati, poručio je Vučić.

 "Što se tiče naše vojske, mi smo i danas i prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju i tek će toga biti. Nastavljamo da se razvijamo, ogroman novac ulažemo, neproporicionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu. Ali, mi smo jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu sveta, kao i BiH zahvaljujući Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Kaže da smo, ipak, de fakto u okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku.

"A mi želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. I dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja i dičimo se svojom crveno plavo belom trobojkom i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom. Neka živi Srbija i srećan praznik svima", poručio je Vučić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana