Dodik: Glavni pregovarač sa EU da bude iz Srpske, SNSD se sprema za izbore...

GS
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom treba da bude iz Republike Srpske, poručio je predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Naglasio je da SNSD podržava evropski put.

- Pozdravljamo to što je najavljen pregovarački status. Očekujemo da zalaganja naše partije za taj evropski put budu prepoznata - naveo je Dodik.

Rekao je da je SNSD oduvijek bio za rješavanje 14 prioriteta u paketu.

- Zakon o Ustavnom sudu je dio tih prioriteta i na rješavanju pitanja sastava Ustavnog suda insistiramo - rekao je Dodik.

Istakao je da Izvršni komitet analizirao ekonomsku i bezbjednosnu situaciju u Srpskoj. Dodao je i da se SNSD sprema za lokalne izbore, koji će se održati u oktobru ove godine, te da će stranka dobiti nove ljude u šest ili sedam opština u Srpskoj.

Dodik najavio čistku, jedan SNSD-ov odbor već raspušten

Odbacujemo Lagumdžijin pokušaj

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Izvršni komitet te stranke odbacuje kao neprihvatljivu praksu ambasadora u UN Zlatka Lagumdžije koji pokušava da bez ikakvih ovlaštenja u proceduru u UN gurne deklaraciju o Srebrenici.

"To je neprihvatljivo i urušiće čak i pregovaračku poziciju BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta.

On je rekao da odbacuje kao provokativnu bilo kakvu podršku toj rezoluciji, a pogotovo ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovićeva.

Dodik je naveo da je Konakovićeva izjava kojom podržava Lagumdžiju u vezi s navedenim pokušajem "politički imbecilna", kao i Konakovićevo iznenađenje zbog toga što se Srbi protive Lagumdžijinim postupcima.

"Bunimo se zato što smatramo da sve ono što izlazi iz BiH ima jasnu proceduru u vezi sa spoljnim pitanjima, a to je da se na Predsjedništvu BiH to pitanje definiše, te da predstavnici BiH u različitim institucijama postave tako da mogu te procese da realizuju", istakao je Dodik.

On je naglasio da svako drugačije ponašanje od navedenog predstavlja kršenje Ustava i zakona, kao i otimanje spoljne politike od BiH i stavljanje u funkciju bošnjačke spoljne politike.

"Tu bošnjačku spoljnu politiku mi odbacujemo. Sada se ponašaju nešto slavodobitno, ali će to biti težak problem za funkcionisanje BiH", istakao je Dodik.

On je najavio da će Srpska odmah nakon eventualnog upućivanja te rezolucije, redefinisati poslove koji su rađeni u okviru partnerstva, kao i ponašanje u okviru institucija na nivou BiH.

"Zatražićemo našu Narodnu skupštinu i definisaćemo kako ćemo se ponašati u tom pogledu“, istakao je Dodik.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da je "upoznat o tome da ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija priprema rezoluciju o Srebrenici" i izrazio nadu da će se taj dokument o kojem ne postoji stav Predsjedništva BiH "u aprilu naći na sjednici Generalne skupštine UN".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana