Dodik: EU u totalnoj krizi, propali principi na kojima je zasnovana

SRNA
Dodik: EU u totalnoj krizi, propali principi na kojima je zasnovana

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je zalaganje za BiH u EU deklarativno, te da su propali principi na kojima se EU godinama zasnivala i širila, među kojima i vladavina prava.

Dodik je istakao da ne može biti vladavine prava a da Brisel, zato što su Amerikanci to rekli, podržava lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita ili da kaže da je vladavina prava to što on čini u BiH.

"Sad je Milorad Dodik kriv i treba da bude proganjan po sudu", rekao je Dodik, pitajući kakva je to Evropa i kome ona treba.

Prema njegovim riječima, Evropa je u totalnoj krizi i nema ništa, pa ni svoj ustav, niti ijednog lidera koji danas može da je povuče naprijed.

"Imate prestrašene lidere Evrope koji se plaše šta donosi sljedeća godina i rade po nekom refleksu. To je Evropa koja je doživjela ekonomski sunovrat, Evropa koja nema ni gasa ni uglja, nafte, ni plemenitih metala... Evropa je imala samo jednu ponudu koja se zove podrška nekim reformama", rekao je Dodik i naveo da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović juče rekao da će uskoro svi evropski fondovi biti prazni.

Kada je u pitanju 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija, Dodik je podsjetio da je stav Republike Srpske da to treba da se riješi u paketu, ali da sistemom selekcije ljudi iz Delegacije EU i bošnjački političari izuzmu nekoliko pitanja i to nameću.

"Fino smo rekli da hoćemo sve u paketu, kao i da smo spremni da radimo na nekoliko paketa i zakona koje je Evropa zatražila, ali su muslimani iz Sarajeva i njihovi poltroni iz nekih minornih stranaka predložili da to budu prioriteti", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je juče u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine usvojen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, što su neki slavodobitno predstavili.

"Mi smo davno rekli da ništa nemamo protiv tog zakona, ali on neće konačno biti usvojen dok na dnevni red ne dođe zakon o sudu i drugi zakoni koji su potrebni, a ako njih ne bude, neće biti ni zakona o sprečavanju pranja novca", poručio je Dodik i objasnio da će delegati iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine zakon o sprečavanju pranja novca vratiti u redovnu proceduru.

Ističući da se sa predstavnicima Republike Srpske ne može razgovarati na prevaru.

Predsjednik Srpske rekao je da ne pristaje na zahtjev Evrope da BiH usvoji 112 kao pozivni znak za vanredne situacije, pri čemu je odbijen njegov prijedlog da to urade Republika Srpska i Federacija BiH.

"To je pokušaj da nas makar malo shvate ozbiljno u ovome što govorimo. Ja nikome ne prijetim, mogu da stoje još 100 godina. Ne vjerujem u BiH, ovo je promašaj istorijskih i planetarnih razmjera. BiH je promašaj koji svima šteti - i muslimanima, Srbima i Hrvatima, niko unutra nije zadovoljan, osim skorojevića iz Evrope koji kažu `eto mir je tamo i neka se oni kuvaju tamo u tom svom loncu`", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana