Dodik: Eksperti OHR-a za imovinu su irelevantni

Srna
Dodik: Eksperti OHR-a za imovinu su irelevantni

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas kao potpuno irelevantno to što se eksperti koje je okupio OHR bave pitanjem imovine, ističući da je to pitanje regulisano Ustavom BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a da je u tom timu i bivši pravobranilac BiH Mlađen Mandić, Dodik je rekao da Mandić ne predstavlja Republiku Srpsku i da on može biti samo “relevantan za Kristijana Šmita koji nije relevantan”.

Dodik je podsjetio na nekadašnjeg eksperta EU za imovinu Rajnharda Pribea koji je prije više godina uradio svoju analizu, ne uvažavajući pri tome Ustav, a koja je bila odbačena.

-Tako će biti odbačena i ova. To je više da se oni “igraju” i troše pare. Takođe se prvi put dešava i da OHR želi nešto da propagira i ne znam koje je medijske kuće izabrao. Problem je u tome što nisu u pravu i žele da se putem medijske prezentacije stekne utisak koji bi im pomogao da bespravno sprovedu to što žele da naštete Srpskoj - naveo je Dodik.

On je podsjetio na spekulacije koje predstavnici međunarodne zajednice čine sa Ustavom, navodeći primjer američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija koji citira samo ono što mu odgovara iz određenog člana Ustava BiH, a onda staje i ne pominje šta se dalje navodi u tom istom članu.

Dodik je istakao da ključno pitanje kada je riječ o određenim međunarodnim predstavnicima ono što je iznio američki diplomata Derek Šole, prema kojem je djelovanje u BiH za njih lično.

-To govori da se mi ovdje obračunavamo sa ličnostima koje imaju loše namjere prema BiH i Republici Srpskoj. Nije problem slovo Dejtona ni slovo Ustava, i mi to uporno govorimo i ne možemo da prihvatimo tumačenja koje dolaze od Šolea, Gabrijela Eskobara i drugih silnih međunarodnih trabanata kao što je Kristijan Šmit - naveo je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana