Dodik: Džaferović iznio privatne stavove pred Generalnom skupštinom UN

Srna, Anadolija
Dodik: Džaferović iznio privatne stavove pred Generalnom skupštinom UN

BANjALUKA - Srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nastavlja da krši Ustav BiH iznoseći privatne stavove pred Generalnom skupštinom UN i da BiH nema nikakve veze s onim što je rekao u svom govoru.

Dodik je naveo da Džaferović nastavlja da djeluje unilateralno, kršeći Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva, iznoseći privatne stavove pred Generalnom skupštinom UN, lažno tvrdeći da govori u ime BiH.
-Sve što je u svom govoru rekao „čuvar fotelje“ je njegov lični stav i BiH nema nikakve veze s tim - napisao je Dodik na "Tviteru".

U obraćanju na generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine UN Džaferović je, između ostalog, rekao da su spoljnopolitički ciljevi BiH su članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu kao i regionalna saradnja.

Rekao je i da je „BiH već vijekovima dom mnogim narodima, kulturama i religijama“ te da je kao takva „ bila trn u oku politikama, koje počivaju na ideji o nemogućnosti zajedničkog života i o nužnosti konfrontacije“.

-Takve politike dovele su do zastrašujućeg rata u BiH, od 1992. do 1995. godine, koji je kulminirao genocidom u Srebrenici – rekao je Džaferović.

Dodao je da je "u presudama Haškog krivičnog tribunala zaključeno da su vođeni udruženi zločinački poduhvati, s ciljem eliminacije pojedinih etničkih grupa sa dijelova teritorija BiH, kako bi u konačnici te teritorije bile pripojene susjednim državama, čime je izvršena najteža povreda međunarodnog općeg i humanitarnog prava“.

-Od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH je prešla mukotrpan put u izgradnji mira. Međutim, postoje još uvijek brojni izazovi, a najveći jesu politike u BiH i susjedstvu, koje nisu odustale od ratnih ciljeva o podjeli zemlje – ustvrdio je Džaferović.

Kazao je i da je „u proteklih nešto više od godinu dana, u BiH na sceni bio udar na 27 godina implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kroz pokušaj rasformiranja državnih institucija koje su uspostavljenje na osnovu jasnih odredbi Dejtonskog sporazuma".

Istakao je da je „zahvaljujući djelovanju Kancelarije visokog predstavnika i država članica Savjeta za implementaciju mira, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, zaustavljen udar na državne institucije, te je sačuvan mir, čime je pokazana svrsishodnost i efikasnost institucija međunarodne zajednice u BiH“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana