Dodik: Dosadašnja praksa imenovanja ambasadora mora da se mijenja

ATV
Dodik: Dosadašnja praksa imenovanja ambasadora mora da se mijenja

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je ponašanje Zlatka Lagumdžije u Savjetu bezbjednosti UN-a te je kazao da dosadašnja praksa imenovanja ambasadora očigledno treba da se mijenja.

"Tražićemo smjenu Lagumdžije, ali to nije realno. To zavisi od Predsjedništva BiH koje ima i Komšića i Bećirevića. Do sada se to nije ni dešavalo. Praksa u BiH je takva kada se sastane Predsjedništvo BiH, svaki član predlaže ambasadore kako pripada rasporedu. Ovaj put je pripalo da Bošnjaci imaju ambasadora u UN-u. Kada neko predloži, onda se to ne spori. Ako počnete da sporite nikada ništa ne bi imenovali. To je očigledno praksa koja će se morati mijenjati", rekao je Dodik.

Govoreći o nastupu Lagumdžije i Šmita u Savjetu bezbjednost, Dodik je poručio da je međunarodna javnost podijelila BiH i priznala realnost.

"Pozvali su Lagumdžiju da govori kao ambasador bez stavova BiH. Zbog te priče je došlo i do prijedloga rezolucije o Srebrenici. Nikakvog usaglašavanja u Predsjedništvu BiH, a praksa UN-a je da ne može zemlja bez stava. Ali eto, oni su odlučili da tako rade", kaže Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana