Dodik: Dolazak Šmita bi ugrozio dogovor sa nekim članicama

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Zapadne članice Savjeta bezbjednosti UN shvatile su da bi dolazak Kristijana Šmita na sjednicu mogao da ugrozi dogovor sa Rusijom i Kinom, kao i da je sve to potvrda da on nema legitimitet, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

”Ovo je potvrda da on nema legitimitet i da bez obzira na to što je tamo iznio nekih neistina u svom izvještaju, apsolutno je to bilo nekorisno i nije moglo da ima ozbiljan uticaj na članove Savjeta bezbjednosti”, rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

Dodik je dodao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na toj sjednici iznosio lične stavove, te da je očigledno da je propala spoljna politika BiH, da sada samo predsjedavajući odlaze na međunarodne sastanke i iznose svoje stavove, što ne vodi ničemu.

Šmitovi pokušaji, kaže Dodik, da u nekim medijima priča priču ignorišući realnost, apsolutno govori o tome da on ima problema sa legitimitetom i legalnošću.

“Šmit sve svodi na to da je Dodik krivac što neće da razgovara sa njim. Ali, mi se ponašamo veoma logično, ako neko nije imenovan za visokog predstavnika, zašto bi mi razgovarali s njim kao visokim predstavnikom, to je ključno pitanje”, upitao je Dodik.

On je dodao da svi oni koji su pokušali da razgovaraju s njim, da se nametnu, kao što su Jelena Trivić i neki iz PDP-a, govori o tome koliko je to nedosljedno i nema veze sa politikom.

Dodik je ukazao da Šmit pokazuje negativan stav prema Republici Srpskoj, počevši od toga da je organizovao grupu “stručnjaka” da pričaju o imovini, iako je to pitanje riješeno.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je jasno rekla da pitanje imovine nije tema o kojoj će se razgovarati i ne može da bude na dnevnom redu.

“Mi ćemo na taj način odrediti dnevni red i pokazati moć. BiH ovim potvrđuje da je zemlja podjela, da je zemlja koja je u Dejtonu ispregovarana, koja nije uspjela da se dogovori u ovih 30 godina, te ostaje u većoj krizi ikada nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Dodik.

On je upozorio da u BiH postoje politike koje kažu da Sarajevo treba da bude glavno, a da bi Republika Srpska trebalo da se svede na neku protokolarnu stvar, ali je njeno rukovodstvo još više motivisano da odbrani to što Srpska ima.

Dodik je napomenuo da su i Komšić, ali i drugi političari iz Federacije BiH (FBiH), znali nekada da imaju veoma oštar stav o Šmitu.

“Znamo da oni u FBiH to prilagode svojim dnevnim potrebama. Pošto je sada glavna priča obračun sa Republikom Srpskom, oni navodno podržavaju Šmita”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana