Dodik otvorio „Dane Srpske u Srbiji“: Dokazano da smo jedan narod

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Beogradu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, te poručio da je ova manifestaciji u funkciji dokazane teze da su Srbi jedan narod, jedan identitet, jedna vjera i jedna nacija.

Obraćajući se u Narodnom pozorištu Srbije zvaničnicima Srbije i Srpske, kulturnim i javnim ličnostima, Dodik je istakao da je Srbe samo splet nametnutih okolnosti kroz istoriju natjerao da budu teritorijalno posebno.

„A mi smo u suštini jedno, žjeditož kao što kažu kod nas, jedno za šta se živi, što ne damo i jedno što nikada nećemo dati. Dio smo jednog jedinstvenog srpskog naroda, kojem u istoriji veliki na ovim prostorima nisu dozvolili da se integriše i na pravi način odrazi, nego su nas mučili“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju nacionalnu državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude dio istorijskog duga koje su civilizacije, odnosno velike sile trebale da daju Srbima na ovim prostorima, ali to Srbima nije dozvoljeno.

On je rekao da je u tim procesilma glavna stvar bila da Srbija bude slaba, a srpski narod razjedinjen.

Dodik je istakao da su podvale tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Srbija zainteresovana navodno da rasparča BiH.

„BiH ne može da se sastavi po ničemu, ona je istorijski potpuno dekadentna i nema nijedan mali bazični temelj koji bi mogao da se izgradi između naroda da nema međunarodnog faktora“, rekao je Dodik.

On je naveo da se smatra da je ideja o nacionalnoj državi na teritoriji koju većinski dominantno pokriva srpski narod jeres i da se o tome ne smije govoriti.

„Zato je ova manifestacija da se o tome govori da smo jedan narod. Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo, svi su dobrodošli da žive sa nama“, rekao je Dodik i podsjetio da su Srbi kroz istoriju drugima dali slobodu, a da su im se krajem prošlog vijeka ti koje su oslobađali osvetili za tu slobodu koju su im dali.
 

 

Mir u BiH nije ugrožen

Dodik je rekao da mir u BiH nije ugrožen i da postoje politički procesi koji se odvijaju.

„To su politički procesi koji traže centralizaciju i politički procesi koji su nametnuti od jednog dijela liberalnog svijeta sa zapada, iz Amerike, iz Evrope“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da apsolutno nema nikakvih elemenata ugrožavanja mira, te da će sve to, kako kaže, završiti na nekim referendumima i političkim odlukama, odnosno većinskim odlukama parlamenata.

„Sve će se to na taj način završiti. Nikakve puške. Građanski rat je uradio sve što je trebao da uradi, postavio je granicu. Republika Srpska nema aspiracije izvan toga, ali ima aspiraciju da brani ono što je unutra“, poručio je Dodik.

On smatra da će sve ovo jednog dana samo po sebi da se desi, bio tu Kristijan Šmit ili neko drugi ili ne bio, to je neko drugo pitanje.

Predsjednik Srpske je upitao da li neko vjeruje u izjavu Šmita da ga podržavaju ljudi iz Srpske.

„Šta mislite da je neki intelektualac i da je neki koji ima legitimitet, kako bi tek onda? Ovako sa takvim budalaštinama koje on izmišlja, uopšte nije teško izaći“, rekao je Dodik.

Odnosi Srpske i Srbije najbolji mogući

Dodik izjavio je večeras u Beogradu da odnosi Srpske i Srbije svake godine napreduju i da su danas veoma jasni i najbolji mogući u svakom smislu.

„Evo nas, jedanaesti put na manifestaciji koja približava Republiku Srpsku i Srbiju. Biće održana u 11 gradova Srbije simbolično, ali to je samo broj“, rekao je Dodik novinarima u Narodnom pozorištu u Beogradu na svečanom otvaranju manifestacije „Dana Srpske u Srbiji“.

Dodik je istakao da su odnosi Srbije i Srpske danas najbolji mogući.

„Ono što činimo jeste da po sadržaju naši odnosi svake godine i u svakom vremenu napreduju i oni su danas veoma jasni, najbolji mogući i da i u formalnom i u emotivnom, kojem hoćete smislu ti odnosi zaista važe“, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana