Dodik: Deklaracija - odgovor onima koji žele da razdvoje Srbe

Srna
Foto: ATV

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda istorijski važan događaj i odgovor onima koji su pokušali da razdvoje Srbe i usmjere ih prema Sarajevu, a ne prema Beogradu.

Dodik je istakao da je cilj Deklaracije da se na viši nivo stave operativna pitanja i podsjetio da je BiH protektorat i kolonija o kojoj odlučuju stranci, generišući stav Bošnjaka.

On je ponovio da se dokumentom ne ukida 9. januar - Dan Republike, a da se Sretenje uvodi kao Dan državnosti, što je jasno.

“Dan nastanka je osnova za Dan Republike. Oni koji napadaju ovaj dokument, pokušavali su da bace drugo svjetlo”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će predložiti da se u tekst Deklaracije, osim Srba unesu i drugi narodi koji su u strukturama vlasti.

On je rekao da Dokument nije uperen ni protiv koga i da se poštuje ravnopravnost drugih naroda u Srpskoj i Srbiji i maksimalno se ostvaruje u praksi.

Predsjednik Srpske kaže da se o Deklaraciji treba razgovarati i s drugima i da njihova mišljenja zaslužuju pažnju.

Dodik je podsjetio da je najvažnije da bude sačuvan mir za srpski i za druge narode i dodao da se Deklaracijom odbacuju bilo kakvi sukobi.

“Za Srbiju je važno pitanje Kosova i Metohije, ali najvažnije nacionalno pitanje Srbije jeste Republika Srpska, jer u njoj živi najveći broj Srba van Srbije”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da je za Republiku Srpsku cilj poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da je izmijenjen na štetu Srba.

Dodik je napomenuo da su, uprkos tome, Srbi zadovoljni stepenom autonomije koji su dobili Dejtonskim sporazumom, te podsjetio da se duhom ovog sporazuma mijenja njegov sadržaj.

“Međutim, nisam siguran da je moguće vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum, iako je to navedeno u Deklaraciji. Kristijan Šmit nema legitimitet kao visoki predstavnik, a važno je što su Srbi uspjeli da internacionalizuju ovo pitanje, kao i pitanje usvajanja rezolucije o Srebrenici”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Srbija pokazala sposobnost, pogotovo njen predsjednik Aleksandar Vučić da internacionalizuju navedeno pitanje.

“Bez angažmana Vučića brojevi glasanja bi sigurno bili drugačiji”, smatra Dodik.

Govoreći o Srebrenici, Dodik je naveo da je Republika Srpskja puna pijeteta prema bošnjačkim žrtvama, ali da Bošnjaci nemaju pijeteta za srpske žrtve.

On je pozvao Srbe da ne prave bilo kakve probleme kada bude obilježavanje Srebrenice i da se taj dan ne skrnavi, ali i da ovaj datum isključivo obilježavaju Bošnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana