Dodik: Dan Republike sljedeće godine još svečaniji i radosniji

Srna
Dodik: Dan Republike sljedeće godine još svečaniji i radosniji

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Dan Republike naredne godine biti obilježen još svečanije i radosnije, istakavši da je 9. januar bio odgovor na ranija skrnavljenja prava Srba kao konstitutivnih u BiH.

Odgovarajući na krivičnu prijavu koju su protiv organizatora proslave Dana Republike Srpske Tužilaštvu BiH podnijela određena udruženja iz Federacije BiH proistekla iz proteklog rata, Dodik je rekao da im je bolje da se naviknu na Dan Republike.

Naveo je da je pravo svih da rade šta misle, ali da to nije doprinos opstanku BiH.

- Srpski narod u BiH je izašao na referendum i rekao da je 9. januar Dan Republike. To ne može da se mijenja. Formiranje Republike desilo se u miru - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su neprihvatljivi narativi političkog Sarajeva o 9. januaru, koji je istinski bio odraz narodne volje Srba u BiH da se onemogući njihovo preglasavanje u Skupštini BiH, kako bi srpski narod zaštitio svoje nacionalne interese u BiH.

Dodik je istakao da je upravo Dejtonski sporazum afirmisao tri konstitutivna naroda kao osnovne političke subjekte u BiH, te da se stalnim pričama da se 9. januara nešto desilo nastoje falsifikovati istorijske činjenice.

- Rat je počeo kada su Srbi preglasani na pomenutom nezakonitom referendumu, koji je podržala međunarodna zajednica, kao i nakon priznanja BiH i njene odluke o secesiji u kojoj nisu učestvovali Srbi. Ratne čarke su krenule dva-tri mjeseca nakon formiranja Srpske. Dakle, niko Srpskoj ne može imputirati tu namjeru - pojasnio je Dodik.

Podsjetio o da su se srpski predstavnici i tada pozivali na mir i sve činili da sa osnivanjem Srpske budu ravnopravan narod u BiH.

- Mi ni danas ne želimo da budemo u zemlji u kojoj su ugrožena naša prava kao kolektiviteta i naroda. Nećemo od toga odustati. Ponavljam, 9. januar je bio odgovor na ranija skrnavljenja prava Srba kao konstitutivnih u BiH. Niko nije 9. januara mislio da je to pitanje rata ili da je to ratna odluka. Smatrali smo da je to politička odluka, što se i pokazalo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon Božićnog prijema u kasarni Kozara.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je ponosan na pripadnike Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka jer baštine i promovišu tradiciju Vojske Republike Srpske, koja je bila temelj formiranja Srpske.
"Srećan sam što su praznici prošli u miru i radosti. Republika Srpska je odala počast svima koji su stradali da bismo mi mogli danas obilježavati ove dane", rekao je Dodik novinarima prije božićnog prijema u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Dodik je poručio da je ovo Republika mira i stabilnosti, koja je upućena u budućnost, razumijevajući prošlost i koja, kako je naveo, ne želi da se odrekne nijednog svog elementa i obilježja.

"Mi smo oni koji razumiju da budućnost ne može da bude originalna ako se ne zasniva na činjenicama iz prošlosti i u tom pogledu želim da kažem da Republika Srpska nije imala nikakvu namjeru osim da obilježi svoj Dan i božićne praznike", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je pripadnicima druge vjere i nacije zaželio dobrodošlicu, dobro zdravlje i da se u Srpskoj osjećaju sigurno i jednako, onoliko koliko se i dominantno Srbi osjećaju u njoj.

"Vjerujemo da nikog ne uznemiravamo i ne činimo nikakvo zlo, a onima koji su pomalo uznemireni apsolutno je vidljivo da nisu imali razloga za tako nešto, što su pokazali i ovi praznici", istakao je Dodik.

On je u obraćanju zvanicama tokom svečanog prijema vojnicima, podoficirima, oficirima, generalima, pripadnicima srpskog naroda u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara čestitao Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi".

Dodik je istakao da je Srpska danas ekonomski stabilna i institucionalno sređena, te da ima trajnu energetsku stabilnost kada je riječ o električnoj energiji.

"Nama treba mirno, stabilno okruženje. Srpska je za poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali slova toga Ustava i Dejtona a nikakvog duha i protiv smo svih nametnutih rješenja", istakao je Dodik. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana