Dodik: Cilj pritiska američke ambasade je podrška opoziciji

Srna
Dodik: Cilj pritiska američke ambasade je podrška opoziciji

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj stalnih pritisaka Ambasade SAD u BiH i iznošenja neistina o stanju u Srpskoj da podrži opoziciju i pospješi njihovu sujetu.

Dodik je naglasio da su besmislene konstrukcije o dugovima Republike Srpske, jer postoji jasan revizorski izvještaj.

On je naveo kako je Amerika najzaduženija zemlja na svijetu, sa 36.000 milijardi dolara duga, što je uz BDP od 18.000 milijardi dolara, dug od 200 odsto BDP-a.

"SAD emituje dolare bez pokrića, uvlače čitav svijet u crno, pokušavaju da vladaju svijetom jer iz tog svijeta hoće da crpe benefite i da pokriju svoje gubitke", rekao je Dodik za ATV.

Dodik je naveo da je Vlada Republike Srpske emitovala obveznice, što rade sve vlade na svijetu.

"Pojavili smo se i na Londonskoj i Bečkoj berzi. Prošle godine, zbog negativnog djelovanja Ambasade SAD, nismo bili u mogućnosti da zanovimo taj aranžman pa smo morali da vratimo sredstva. Oni su čak išli dotle da idu u banke i kažu im da ne vrše transfere da bi mi gubili međunarodni rejting", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da nema mogućnosti da se sa opozicijom u Srpskoj razgovara o tome šta je zajednički cilj, što bi trebalo da bude stabilnost.

"Amerikanci su vidjeli da opozicija ništa ne može da uradi i sad su oni nervozno krenuli da nešto rade. Mi smo rekli da nećemo da se sastanemo sa /ambasadorom Majklom/ Marfijem i njegovim osobljem i to se revnosno provodi. Oni to ne mogu da vjeruju", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, oni uvijek imaju neke paralelne kanale komunikacije, osim u Republici Srpskoj.

"Ne mogu da dođu ni kod mene, ni kod Radovana, ni kod Željke, kod bilo koga. Taj Marfi je sujetan, slika se u Trebinju sa ljudima da bi rekao da je u Republici Srpskoj. Ko mu brani? Može doći u Banjaluku, šetati Gospodskom ulicom, ali ovdje se radi o zvaničnom nivou komunikacije, taj nivo ne postoji", objasnio je Dodik.

Dodik je naveo da se Marfi upetljao u pitanje imovine tvrdeći da imovina pripada BiH, ali da to nije tačno.

"Oni su naučili da kada nešto kažu to treba da bude provedeno, ali mi smo im rekli da ako diraju našu impovinu, treba da imaju na umu da će Srpska istog trenutka proglasiti nezavisnost", ponovio je Dodik.

Dodik je napomenuo i da sa opozicijom nema nikakvog dijaloga, te da neće da razgovaraju jer su na ljudskom i kartakternom nivou daleko ispod potencijala koje pokazuje vlast u Srpskoj.

Upitao je i ko više vjeruje lideru PDP-a Branislavu Borenoviću, koji džogira u Sarajevu da bi poslao poruku kako je on tamo siuguran.

"Naravno da je siguran kad se umiljava Bošnjacima. Ja kad dođem tamo, kad izlazim iz auta, ako ima ljudi u blizini psuju mi majku. Borenović trči po Sarajevu, jer shvataju da je on čovjek koji bi sutra mogao da bude koristan u pogledu jačanja BiH, njenih unitarskičkih težnji", ocijenio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana