Dodik: Cilj odluke suda rušenje Dejtona, Narodna skupština da je odbaci

GS
Dodik: Cilj odluke suda rušenje Dejtona, Narodna skupština da je odbaci

BANjALUKA – Cilj odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" je da se obračuna sa konstitutivnošću naroda i odbaci i uruši elemente Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa četiri tog sporazuma koji je osnovni konstitutivni akt, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da ova presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

- Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja - istakao je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Smatra  da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno dijeli BiH.

Ovo je sažetak presude Evropskog suda

po apelaciji Kovačevića,

evo šta u njemu piše

- BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska - rekao je on.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije iznenađena presudom Evropskog suda.

-Predsjednik Vijeća ovoga suda (Gabrijela Kučko Štadlmajer) je rekla da presuda nije legalna. Odluka Suda je više preporuka nego obavezujuća - rekao je Dodik.

On je istakao da Sud u Strazburu, navedenom odlukom, zaustavlja BiH na evropskom putu.

-Zato propadaju napori da se Dejtonski sporazum zadrži kao osnova BiH. Presudu su donijeli diletantski i sve je izašlo izvan porpisanih konvencija. BiH ne može da opstane na građanskom principu - dodao je Dodik.

Najavio je da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi bila odbačena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”.

-Ta sjednica treba da potvrdi da je pravna procedura u pogledu donošenja ove kvazi odluke prekršena – istakao je  Dodik.
Podvukao je da odluku i preporuke suda u Strazburu treba odbaciti jer je su spekulantske i razarajuće.

Istakao je da mu je drago da su svi predstavnici političkih struktura u Srpskoj odbacili ovakav pristup Evropskog suda za ljudska prava koji je unio dodatna neslaganja u BiH i trajno je podijelio.

Precizirao je da će tražiti da Narodna skupština Republike Srpske predloži organima na nivou BiH da odbace kao ništavnu odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević".

-Što se tiče nas, to ćemo učiniti odmah na sjednici Doma naroda Pralamentarne skupštine BiH što je prije moguće - rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da predstavnici Srpske treba da odbace i prekinu učešće na sastancima na kojima bilo ko bude pokušao da nemetne ovu odluku kao osnov za razgovore.

-Predložićemo da sa predstavnicima hrvatskog naroda zajednički razradimo mogućnost odbrane koncepta konstitutivnosti naroda i da apsolutno stojimo na konceptu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sada se vidi ko ruši, a ko brani Dejton. Ovo što su uradili definitivno urušava evropski put BiH - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je odluka Evropskog suda za ljudska prava idealistička i voluntaristička određene grupe ljudi, te da je predstavnik BiH u tom sudu dozvolio sebi da ruši ustavni poredak BiH.

-Jasno je da bez domaće političke saglasnosti BiH ne može da se kreće - rekao je Dodik.

On je dodao da će Narodnoj skupštini predložiti i vraćanje na početni stav da Republika Srpska direktno bira jednog Srbina za člana Predsjedništva BiH.

-Ako neko misli da zaista može da se igra sa našom budućnosti i da napravi takve poteze koji su za nas neprihvatljivi i nesprodvodivi onda je upitno da li treba da budemo dio bilo kakvog drugog procesa. Konsenzusom u Srpskoj ranije smo utvrdili drugi stav, predložiću i pokušati da od drugih partnera koji u Srpskoj učestvuju u donošenju odluka dobijem promjenu tog stava i da se Republika Srpska vrati prvobitnom - rekao je Dodik.

Opozicija

Predsjednik Srpske podržao je i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića u nastojanju da objasni zašto SDS i PDP nisu u pravu kada pokušavaju da izdejstvuju vanrednu sjednicu o navodnom kršenju zaključaka Narodne skupštine.

-Nemam ništa protiv te sjednice i da se o tome razgovara. Isti oni koji su bježali od zaključaka sada žele da uđu u skupštinu, to je dobra stvar za demokratiju u Republici Srpskoj. Vjerujem da će imati konstruktivne prijedloge - rekao je Dodik.

On je naveo da vladajuća koalicija u Srpskoj vodi računa i smatra da sve što se dešava treba da se dešava u Narodnoj skupštini i u okviru njenih zaključaka da se sprovodi.

- Ono što smo radili u posljednje vrijeme, a SDS i PDP nisu htjeli ni da se informišu o tome, jeste da smo napravili agendu koja podrazumijeva realizaciju upravo zaključaka Narodne skupštine i da se u tom pogledu krećemo. Imamo povjerenje u naše partnere na nivou BiH i koalicione partnere na nivou Srpske da će do polovine septembra na Savjetu ministara biti predložen i prihvaćen zakon o Ustavnom sudu BiH koji podrazumijeva dva zakona - jedan koji reguliše strance i drugi koji reguliše rad ukupnog Ustavnog suda - istakao je Dodik.

On je naglasio da će se tada stvoriti uslovi da Srpska predloži članove Ustavnog suda BiH.

- Jednog dana ću predložiti članove, to je moja ustavna obaveza, ali to ne znači danas i ne znači juče kada su oni (opozicija) galamili na tu temu - zaključio je Dodik.

Promašena posjeta Eskobara

Milorad Dodik naglasio je da je promašena posjeta BiH specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara, što pokazuje koliko su SAD izgubile snagu.

-Posjeta Eskobara je bila nakon nekoliko godina i vjerovatno je htio da podrži vanustavno ponašanje ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija - rekao je Dodik.

Konstatovao je da bi bilo bolje da Eskobar nije dolazio i samo je pokazao nadmenost.

-Eskobar je još jednom potrošio novac građana SAD za promašenu politiku koju ova zemlja vodi na ovom prostoru - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska pokazuje stabilnost uprkos silnim nastojanjima da bude prikazana kao problem u BiH.

-U svakom slučaju Srpska pokazuje vitalnost i stabilnost i održava svoj finansijski sistem. Podsjetiću da je bila priča da će Srpska bankrotirati, pa nije. Sada vidimo neke koji govore da će bankrot biti u martu naredne godine. Kažem da to neće biti uprkos postojećim izazovima - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana