Dodik: Čeka nas izazovno vrijeme, prioritet da sačuvamo mir

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je odgovornost koju je dobio u ovom mandatu veća nego ranije, da je razumio poruku naroda kome je veliki dužnik u ispunjavanju očekivanja, a to su da očuva mir i stabilnost i sačuva Republiku Srpsku.

“To ću neprestano raditi. Srpska ima dovoljno kapaciteta da se izrazi, Dejtonski sporazum je jasno pozicionirao”, rekao je Dodik na inauguracionom prijemu.

"U godinama i vremenu koje dolazi biće veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovdje nikada nije dosadno, jer znam da nas čekaju prelomni trenuci" istakao je Dodik.

On je ukazao da je važno vratiti oduzete nadležnosti, te da će se truditi da to čini političkim sredstvima.

“Politika je doprinijela tome da sam treći put izabran za predsjednika Srpske u veoma izazovnom vremenu”, rekao je Dodik i dodao da na ovim prostorima nikada nije dosadno.

On je ukazao da Srpska želi Ustav BiH kako je napisan, a da će ona odlučivati da li će ulaziti u reforme.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu.

"On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome.  Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih. Ulazićemo u reforme, koje su onakve i ovakve, ali to je neminovnost" rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom.

"Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi" poručio je Dodik.

On je dodao da će vjerovatno brzo biti formirane institucije vlasti na nivou BiH, te da će se raditi ukoliko bude razgovora bez uplitanja sa strane.

“Mir među nama mora da bude prioritet. Srpska ne traži ništa, već da se poštuje naša ustavna pozicija”, rekao je Dodik i dodao da nisu zadovoljni sistemom pravosuđa.

Dodik je napomenuo da ne želi da zaustavi nijedan projekat u FBiH, ali da kao predsjednik Srpske neće dozvoliti da neko zaustavi projekte vrijedne tri milijarde jer mu je to hir.

On je dodao i da je važna podrška koju dobija od ruskog ambasadora, te da Republika Srpska želi da ostane partner sa svima.

Dodik je naglasio da u njemu niko neće imati saradnika za opstrukcije. “Mi smo za BiH kakva piše u Ustavu. Možda djeluje da smo mali ali imamo veliki karakter i istrajnost, samo tražimo našu ustavnu poziciju”, rekao je Dodik i dodao da se mora razgovarati o zloupotrebama OBA, jer to nije obavještajna služba koju Srpska hoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana