Dodik: Bošnjaci žele BiH samo za sebe

Tanjug
Dodik: Bošnjaci žele BiH samo za sebe

BANjALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je danas da je BiH, koja je predviđena Dejtonom, sastavljena od dva entiteta i u odlučivanju učestvuju tri naroda, te da su za Srpsku nebitni zaključci skupa "Bosna je naša-bosanska" u Sarajevu.

Dodik je rekao da svako ima pravo da se bori za svoj identitet, ali ne na štetu drugih naroda.

"Lažu da je BiH bosanska. Šta je njihova intencija? Oni žele BiH samo za sebe", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je s tim u vezi, istakao da i ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez govori o nabavci dijelova i helikoptera, iako za to nema ni odluke, ali ni novca u budžetu.

"Nemate helikoptera ispod 20 miliona evra. U budžetu je predviđeno toliko maraka. Sada pokazuje neki dron. To je čisto rušenje BiH", poručio je Dodik.

On je istakao da ti, kako ih je nazvao, kvazi bosanski ili bošnjački intelektualci žele samo da nestane srpski i hrvatski narod u BiH.

"Za nas nisu važni njihovi zahtjevi. Nema posebnog komentara. Neka nastave borbu za njihov identitet. Ovi sa strane koji gledaju, nadam se da će ujednačiti kriterijume", naglasio je Dodik.

On je dodao da niko nema ništa protiv bilo kakvog okupljanja ili iskazivanja stava, ali da je pozicija srpskog naroda i Republike Srpske veoma jasna.

Dodik je ukazao na dvostruke aršine, jer su u jednom slučaju Srbi oni koji ruše Dejton, dok su drugi koji se okupljaju na isti način "progresivci i donose neku novu energiju".

"Za Republiku Srpsku je to nebitno", poručio je Dodik.

Učesnici skupa pod nazivom "Bosna je naša – bosanska", koju su sinoć organizovali Krug 99 i udruženje "Čuvari Bosne", zatražili su "ukidanje specijalnih paralelnih veza kao sredstva za urušavanje suvereniteta BiH", te potvrdili odlučnost i političko jedinstvo u "odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana