Dodik: BiH kakvu grade Amerikanci neodrživa

Srna
Dodik: BiH kakvu grade Amerikanci neodrživa

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da „status Srpske ne zavisi od američkih zvaničnika, i da su pojedinci poput pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajana umislili da mogu kreirati stanje u BiH“, te naveo da je „upravo takva BiH nemoguća i neodrživa i da se potezi pojedinaca mogu smatrati terorizmom“.

-Njegova izjava je kršenje svih međunarodnih normi. Prije svega rezolucije Ujedinjenih nacija gdje narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, pa do evropskih i drugih konvencija koji su sastavni dio Ustava BiH. To njima kaubojima ne znači ništa. To je jedna generacija koja je napravila karijere na našoj patnji - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući nastup O'Brajana u američkom Kongresu gdje je optuživao predsjednika Srpske, pravdao uvedene sankcije i govorio da nije moguće razdruživanje u BiH.

Dodik kaže da „o namjerama Amerikanaca najviše govori činjenica da su prvo u BiH kreirali rat pa se onda nametnuli kao posrednici, da bi trideset godina u kontinuitetu mešetarili ovim prostorima“.

-Takav je i O'Brajan i ambasador u BiH Majkl Marfi koji su nekada bili posmatrači kod državnih sekretara a sada misle da imaju pravo da lažno tumače stanje u BiH. Zamislite nekog ko laže u Kongresu. Mislili smo da to nije moguće. Iznosio je i neutemeljene tvrdnje u vezi sa sankcijama- naveo je Dodik.

Takva BiH, koju takvi grade je neodrživa i nemoguća, poručio je Dodik i dodao da na svu sreću ništa ne zavisi od O'Brajana i Marfija, već od naroda i izabranih zvaničnika u Srpskoj.

-Vi i u Banjaluci imate jednog koji ide po bankama i prijeti im da će imati problem ako sarađuju s Vladom Republike Srpske. Njemu treba zabraniti da se kreće po gradu, što ćemo vjerovatno i uraditi - istakao je Dodik.

Naglasio je da „on pokušava podrivati sistem Republike Srpske te je kao takav nepoželjan ovdj“e, a Dodik je i rekao da se „to može smatrati terorizmom“.

-Zamislite vi da se o jednom Miloradu Dodiku priča u američkom Kongresu. Pa to i nije tako loše, bez obzira na konotaciju - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je „O'Brajan u Sarajevu ohrabrivao muslimane i govorio da nemaju čega da se plaše u svojim namjerama i da SAD stoje iza njih“.

-Rekao je da će SAD srediti Dodika. Ostaje žal da se velike Sjedinjene Američke Države na ovaj lažan način bave pitanjima ovdje i kao alat koriste prijetnje i ucjene -zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana