Dodik: BiH je primjer za antisuverenitet

GS
Foto: GS

BANjALUKA - BiH je primjer za antisuverenitet, to je zemlja pod protektoratom, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ako nema Republike Srpske, nema nijedne suverene odluke na nivou BiH. Nema je u Predsjedništvu BiH, ni u vojnim pitanjima ako srpski član Predsjedništva ne podrži, ako pokrene vitalni interes onda o tome u krajnjoj instanci ne odlučuje Predsjedništvo, Parlamentarna skupština ili Savjet ministara, već Narodna skupština Republike Srpske koja poništava odluke Predsjedništva. Šta je to već dokaz suvereniteta" navodi Dodik.

Predsjednik Srpske navodi da postoji jedan dio suvereniteta BiH, koji je na međunarodnom planu i predviđen.

"Kada iz političkog Sarajeva citiraju Ustav, Dejtonski sporazum onda citiraju samo one riječi koje im odgovaraju. Tako (bošnjački član Predsjedništva) Denis Bećirović kaže "BiH nastavlja da živi ne više kao Republika BiH, već kao BiH" i tu stane, ali je ključno ono što piše poslije toga. A u Ustavu piše "nastavlja da postoji u skladu sa političkim sistemom utvrđenim ovim Ustavom", a taj politički sistem kaže "BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda." rekao je Dodik.

Bećirović to nikad neće da kaže, stalno pokušava da izvuče tu priču o Bosni, kako je ona suverena itd, dodaje Predsjednik Srpske. 

"Realno gledano, da bi se dokazao njegov suverenitet kao člana Predsjedništva nad čitavom teritorijom BiH, neka dođe u Banjaluku i provede bilo koju svoju odluku. Naravno da neće i ne može, ne može to uraditi ni u Trebinju, ni u Širokom Brijegu. Pitanje koliko može i tamo sa tih svojih 25 odsto koje su dobili Bošnjaci da suvereno odlučuju i vladaju s tim" ističe on.

Dodik je poručio da niko ne može spriječiti aktivnosti Republike Srpske koje se provode u skladu sa Ustavom.

"Oni čitavo vrijeme pokušavaju putem visokih predstavnika, Ustavnog suda BiH i svojih međunarodnih prijatelja da zagorčaju situaciju oko Republike Srpske i u tome uspijevaju. Moram da prioznam da je njihova dijaspora organizovana u mržnji prema Republici Srpskoj i koordinisana i mi imamo problem s tim. Takvi ljudi ulaze u vlade stranih zemalja" kaže Dodik.

On je naveo da je i analiza EU, provedena prije desetak godina, potvrdila suverenost u odlučivanju Republike Srpske.

"EU je napravila analizu o tome koliko ko u BiH ima ovlašćenja na evropskom putu. E ta ovlašćenja su dokaz suvereniteta. Analiza je pokazala da Republika Srpska ima najviše ovlašćenja na prostoru BiH za evropska pitanja i to 83 odsto. zajednički nivo ima samo 17 odsto i toliko je BiH i suverena u odnosu na Republiku Srpsku. Dakle, najmanje ovlašćenja za pitanja BiH ima nivo BiH" istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Srpska nastavlja borbu za sve ono što joj pripada po Ustavu

Dodik je izjavio večeras da će Srpska nastaviti da se bori za ono što joj pripada po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu i da neće dozvoliti da bude razgrađena.

„Republika Srpska je mala i u formalno-pravnom, odnosno međunarodnom smislu nije priznata kao država, ali ima sve kapacitete države i to je predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom i toga se nećemo odreći“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Amerikanci obećali nekadašnjem lideru SDA Aliji Izetbegoviću da će oni, kada potpiše Dejton, godinama raditi na razgradnji Srpske i da će napraviti BiH kao funkcionalnu državu.

„Malo sutra, to zavisi i od nas, nije sve u moći Amerikanaca. Moćni jesu, ali su jednako tako i arogantni. Uvedu sankcije meni, ali i mom unučetu od četiri godine. To je njihova moć i na tome se iživljavaju“, rekao je Dodik.

On je naveo da ima saznanja da je u američkom Stejt departmentu bilo svađe u vezi sa sankcijama koje su nedavno uvedene visokim zvaničnicima Republike Srpske i na nivou BiH.

„Kako onda misle da ćemo sa njima sarađivati i da im aplaudiramo za uvođenje sankcija? To je vrhunac njihove žuspješne politikež“, rekao je Dodik.

Srpska ima alternativu za finansiranje četiri projekta koje je Njemačka otkazala 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima alternativu za finansiranje četiri projekta nakon što je njemačka banka od toga odustala.

Dodik kaže da odluka Njemačke da uskrati kreditna sredstva za projekte govori o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku zbog nepriznavanja neligitimnog Kristijana Šmita, ali i pokušaju Njemačke da zbog svojih finansijskih problema nađe izgovor i način da poništi ranije potpisane ugovore.

On kaže da je navodna antiustavna politika Republike Srpske, koju Njemačka navodi kao razlog za odustajanje od finansiranja četiri projekta, samo izgovor. Tvrdi da ovim pokušavaju da sakriju nezadovoljstvo cijenom dogovorenom prije nekoliko godina za izvođenje određenih radova. Bez obzira na sve, kaže Dodik, Srpska nije bez alternative.

- Treći put otkazuju iste projekte, oni spasavaju svoje firme. Mi smo za vrijeme Merkelove zbog dobrih odnosa sa Njemačkom i njemačkim kompanijama i bankama prihvatili da rješavaju problem vjetroparka Hrgud. Mi smo imali ponudu i Kineza i sada mi je žao što to nismo prihvatili, ali mogu se vratiti ponovo. Možda ćemo izgubiti godinu. Dakle, napravljen je ugovor sa njemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbijedi finansiranje. Za finansiranje je određena Njemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan prije korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nijemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor... U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana - pojasnio je Dodik.

Dodik kaže da je Njemačka nervozna jer se njihov plan u vezi sukoba u Ukrajini ne ispunjava, pa bi strogoću da treniraju na Republici Srpskoj i malim zemljama. Ipak, smatra da ono što su zamislili neće ići, jer Srpska ima više nego ikad prijatelja u svijetu. Dodik je najavio do kraja godine sastanke sa svjetskim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana