Dodik: Amerikanci bili spremni blokirati transfer novca Srpske

Srna
Dodik: Amerikanci bili spremni blokirati transfer novca Srpske

MODRIČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Republika Srpska ispunila svoje obaveze na Bečkoj berzi šest dana prije roka da bi spriječila Amerikance koji su bili spremni da nalože korespodentnim bankama da ne transferišu novac i time dovedu Srpsku u pitanje.

"Izmirili smo to, ali trebate da primjetite da smo odmah dva dana nakon toga uplatili sve plate i sve redovne obaveze koje Srpska ima", rekao je Dodik novinarima u Modriči i naveo da će penzije i dalje biti isplaćivane u roku ili prije roka.


On je dodao oni koji su prethodno izjavljivali da Srpska neće moći izmiriti svoje obaveza sada ćute.

"Republika Srpska izmiruje sve svoje obaveze, sve plate su redovne, penzije redovne, socijalna davanja redovna", rekao je je Dodik, dodajući da Srpska dijeli sudbinu globalne ekonomije.

Predsjednik Republike je rekao da Srpska danas ima najveću stopu pokrivenosti uvoza izvozom na nivou od 83 odsto.

"To nikada nije bilo zabilježeno od kada se knjiži Republika Srpska kao pojam i kao držano teritorijalna cjelina. Mi imamo najveću ikada isplaćenu prosječnu platu 630 evra. To je bila misaona imenica prije pet godina", naglasio je Dodik.

On je dodao da je svestan da postoje ljudi koji teško žive i kojima je potrebno pomoći ali da ima i stvorenih uspjeha kao što je početak izgradnje Hidroelektrane Gornji horizonti koja košta 222 miliona evra, kao i aranžmani vezani za auto-puteve.

"Republika Srpska ide, po onoj narodnoj žpsi laju karavani prolazež, tako Srpska ide svojim putem, prolazi, a oni koji će nastaviti da laju oni će opet naći izgovor, pa ćete za par mjeseci opet slušati priču 'propali, nemaju'. Imamo, borimo se protiv globalne pošasti koja pokušava da spriječi Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je dodao da su Amerikanci sa bankarima iz Republike Srpske bili zakazali sastanak kako bi na njih uticali da spriječe korespodenciju.

"Ali mi smo prije petka sve to završili, tako da nisu oni najpamenija stvar na svijetu, bar što se tiče nas", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska jeste otišla na slobodno tržište, ali da to rade i druge zemlje kao što su Srbija, Hrvatska, Poljska i druge.

On je dodao da su Sjedinjene Američke Države trenutno najzaduženija zemlja i da njihov dug iznosi 32 hiljade milijardi.

Dodik: Rusija će pokazati svoju dodatnu konsolidaciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će se Rusija, nakon pokušaja pobune u toj zemlji, dodatno konsolidovati i da će najveću štetu od svega toga imati druga strana u ratu, a ne Rusija.

"To što se desilo je svakako unutrašnja stvar /Rusije/ i riješeno je na dobar način, bez obzira na sve", rekao je Dodik novinarima u Modriči.

On kaže da je poznato da već duže vrijeme postoje određene tenzije između rukovodstva Ministarstva odbrane Ruske Federacije i privatnih vojski, kako ih oni zovu.

"Ali u svakom slučaju stvar je rješena na najbolji mogući način. Ako se sjećate i mi smo nešto slično imali septembra 1993. godine. Dešava se to u takvim situacijama", rekao je Dodik.

On smatra da će to biti brzo zaboravljeno i da će Rusija pokazati svoju dodatnu konsolidaciju.

"Vjerovatno će od ovoga najveću štetu imati druga ratna strana, a ne Rusija", rekao je Dodik.

Dodik: Najviši stepen prijateljstva sa Orbanom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je veoma ponosan što je mađarski premijer Viktor Orban imao volju i želju da dva dana provede u Republici Srpskoj, a da za njega posebnu čast predstavlja to što ga je ugostio u svom domaćinstvu, što u politici znači najviši stepen prijateljstva među političarima.

"Orban je veliki državnik, veliki lider Evropske unije. Jedini preostao koji ima stav, svi ovi ostali su u nekoj simbiozi sa američkom politikom u Evropi. Orban je politički filozof koji promišlja proces unaprijed, onaj koji ne reaguje promptno na situaciju, nego kreira situaciju", rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Dodik je ukazao da je Mađarska od jedne siromašne zemlje za njegovog vođstva od petnaestak godina postala razvijena evropska zemlja koja danas ima najveći stepen investicija, bez obzira na blokade koje dolaze iz Brisela.

"Mađarska je zemlja koja ima uspješnu demografsku politiku, veliki privredni rast i zemlja koja je definisala svoju balkansku politiku na način da uvažava balkanske zemlje i sve ono što je Orban govorio i nama na posljednjim sastancima", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana