Dodik: Ako BiH hoće imovinu, neka je kupi

Srna
Dodik: Ako BiH hoće imovinu, neka je kupi

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da ključno pitanje imovine u BiH nije ko je njen vlasnik, već ko bi to trebalo da postane, ali da ona i sada i zauvijek pripada Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

Dodik je rekao da je vrijeme da se stvari nazovu pravim imenom, a ključno pitanje imovine u BiH nije ko je njen vlasnik, već ko bi trebalo da postane njen vlasnik.

"Ne postoje nedoumice u vezi sa imovinom, ona pripada Federaciji BiH i Republici Srpskoj. I da se razumijemo, za strance se ne radi o vlasništvu nad šumama i zemljištem", naglasio je Dodik.

On je dodao da je potpuno irelevantno onima koji su i te kako zainteresovani da li će šume sjeći Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

"Niko drugi neće doći. Jednako im je nevažno ko će orati, sijati ili na toj zemlji graditi hotele, apartmane, zgrade. Suština je u rudnim i mineralnim bogatstvima. Ne postoji nijedna domaća kompanija koja bi mogla vršiti eksploataciju tih sirovina", naveo je Dodik na "Iksu".

Prema njegovim riječima, nije tajna da moćne kompanije iz Evrope, SAD, Kanade, Australije, Rusije, Kine pokazuju veliko interesovanje za ovdašnje prirodne resurse.

Dodik je napomenuo da kompanije razmišljaju drugačije od politike, one stavove formulišu na osnovu analiza stručnjaka, koje su zasnovane na činjenicama, a ne na strasti.

Kaže da je bio iznenađen racionalnošću i poznavanjem prilika predstavnika jedne velike evropske kompanije.

"U najkraćem ono izgleda ovako: `O svakoj imovini koja bi bila vlasništvo BiH, a koja je predmet prodaje, makar to bio kiosk, moraju se dogovoriti Srbi, Bošnjaci i Hrvati. S obzirom na prilike, odnose i uticaje, to može trajati godinama i možete nikada da se ne dogovorite. Ako je imovina vlasništvo entiteta, u Republici Srpskoj dogovaramo se sa Srbima, u FBiH sa Bošnjacima i Hrvatima. Lakše je dogovarati sa jednim ili sa dva, nego čekati da se dogovore tri, pa da sa ta tri pregovarate`", naveo je Dodik.

Naglasio je da "nas upoznali", još samo da drugi shvate.

"Za sada i zauvijek imovina pripada Republici Srpskoj i FBiH. Dakle, sporazum Republike Srpske i FBiH sve rješava. Zajednički nivo nema imovinu. Ako hoće da ima, neka kupi. Sporazum o sukcesiji nije jači od Ustava BiH", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana