Dodeljena Srca Sarajeva za TV serije, Žarku Lauševiću posthumno nagrada

Tanjug
Dodeljena Srca Sarajeva za TV serije, Žarku Lauševiću posthumno nagrada

SARAJEVO- Svečana dodjela nagrada Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala održana je u Hotelu „Hils“, a nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodijeljene su u dvije kategorije - za dramske serije i za komedije.

"Znam kako dišeš“ kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića osvojila je sedam nagrada Srce Sarajeva za TV serije u kategoriji za dramske serije: za najbolju dramsku seriju, za najbolju glavnu glumicu (Jasna Đurčić), za epizodnu glumicu (Jelena Kordić Kuret), epizodnog glumca (Mirvad Kurić), zvijezdu u usponu (Lazar Dragojević), scenario (Jasmila Žbanić i Elma Tataragić) i režiju (Nermin Hamzagić).

Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca posthumno je pripalo Žarku Lauševiću za ulogu Živojina Mišića u seriji "Vrijeme smrti“.

Srce Sarajeva za najbolju komediju osvojila je serija "Princ iz Eleja“ kreatora Elme Tataragić, Dušana Vranića, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo.             

Ova je serija u kategoriji komedija osvojila i Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca (Alen Muratović) i za scenario (Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar).

"Radio Mileva“, serija kreatora Nebojše Garića, osvojila je tri Srca Sarajeva u kategoriji komedije - za najbolju glavnu glumicu (Olga Odanović), zvijezdu u usponu (Kris Gavrić) i režiju (Elmir Jukić).

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala glasao je strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regiona, a ove godine bilo je nominovano osam serija u 14 kategorija, saopštili su organizatori.

Na ceremoniji dodele nagrada Srce Sarajeva za TV serije uručena su i Počasna Srca Sarajeva Kristofu Papuseku i Filipeu Boberu.

Priznanja im je uručio predsjednik Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Američkom reditelju, scenaristi i producentu Aleksendru Pejnu uručena je nagrada Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana