Dobri projekti izvlače novac iz briselske kase

 Vedrana Kulaga Simić
Dobri projekti izvlače novac iz briselske kase

BANjALUKA - Sticanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU predstavlja pozitivan signal svima, posebno stranim investitorima, da je postignut napredak na političkom polju, ali dan nakon te odluke zvaničnog Brisela niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li nakon nje BiH može, i u kojem obimu, računati na direktnu finansijsku pomoć za sprovođenje reformi.

BiH je, spletom okolnosti na globalnom nivou, a ne domaćim zalaganjem, šest godina nakon podnošenja zahtjeva, dodijeljen kandidatski status što je najveći uspjeh na njenom evropskom putu. U nastavku putovanja ka članstvu pred liderima su teški izazovi, a pojedini su već ukazali da bi Evropa trebalo da prema BiH usmjeri značajnu sumu novca kao pomoć u sprovođenju traženih reformskih procesa. Najdirektniji je, neposredno nakon potvrde kandidatskog statusa, bio predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik koji je zatražio 20 milijardi evra u naredne tri-četiri godine ako Evropa želi reforme, ali i da u BiH moraju sjesti i reći šta mislimo da bi trebalo ova zemlja da dobije kako bismo se kretali ka tome.

Zemlje na putu ka EU imaju pristup sredstvima koja se dodjeljuju na osnovu projekata s kojima aplicira svaka zemlja, a iz Delegacije EU u BiH isticali su već da kandidatski status ne povlači za sobom neke posebne fondove, ali su podsjetili da na brojne koji su već aktivni te postoje problemi unutar BiH s njihovim korišćenjem.

Ekonomisti ističu da je indirektna korist od kandidatskog statusa ta da je realno očekivati rast direktnih stranih investicija iz zemalja EU, ali i da se zemlje moraju boriti za svoje projekte. Generalni stav je da BiH mora na papir staviti očekivanja od EU te da, ako druga strana ne prihvati takav način komunikacije, s pravom ukazuje da je i davanje kandidatskog statusa jeftin i populistički potez.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da je ekonomsko vezivanje BiH i to u dugom roku za tržište EU, koje je najbliže i najperspektivnije, sada daleko izvjesnije.

- Što se tiče direktnih efekata o kojima se u javnosti govori, mislim da možemo dobiti onoliko koliko budemo aktivni da tražimo da dobijemo. Situacija u kojoj smo dobili status kandidata i uopšte situacija u svijetu jeste takva da je to poseban primjer i kao takav zahtijeva posebne strategije i djelovanja - istakao je Radivojac za “Glas”.

Koliko god da to, dodao je, zavisi od Unije u dobrom dijelu, kada je riječ o ekonomskim reperkusijama, zavisi i od aktivne pozicije BiH.

- Moramo izgraditi jasan stav i definisati, konkretno i u ovdje u Srpskoj, viđenja i potrebe i samim tim i očekivanja u ekonomskom domenu u pogledu kandidatskog statusa. Ovo je očigledno bio brzopotezan momenat tako da ni Evropska komisija nema jasno definisan stav o tome. Moramo vidjeti koji su to bitni projekti za BiH i njeno stanovništvo te koje je mjesto za BiH u strategiji ekonomskog razvoja Evropske unije - rekao je Radivojac.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SNjOT Saša Grabovac kaže da je vijest o statusu kandidata, u ovom momentu, veoma važna jer šalje poruku investitorima da BiH napreduje u političkom smislu.

- Svi znaju da politička nestabilnost tjera strane investitore tako da je dobijanje kandidatskog statusa dobrodošla, a dodatni vjetar u leđa jeste i to da se vlast brzo formira nakon izbora što svakako popravlja imidž - rekao je Grabovac za “Glas Srpske”, uz naglasak da se mora sagledati i kapacitet nadležnih institucija za apliciranje te implementaciju projekata. 

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju još 2008. godine, sredstva EU usmjeravana su ka BiH prvenstveno putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) kao pomoć u prilagođavanju privrednog, političkog, bezbjednosnog i društvenog sistema zahtjevima članstva u EU.

Signal

Status kandidata predstavlja značajan politički signal za državu jer je EU vidi kao svoju članicu i da je pokazala značajnu spremnost i opredjeljenje za ispunjavanje kriterijuma. Investitorima i drugima se šalje poruka da je ostvaren određeni nivo političke, ekonomske i pravne stabilnosti te je moguće računati na posredne efekte - povećanje stranih investicija, veći kreditni rejting, povećan broj turista, više inovacija i istraživanja, bolji imidž u svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana