Dmičić: Optužnica Tužilaštva BiH - podsticanje procesa degradacije Srpske

Srna
Dmičić: Optužnica Tužilaštva BiH - podsticanje procesa degradacije Srpske

BANjALUKA - Profesor ustavnog prava Mile Dmičić ocijenio je da optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića ima politički karakter i da kao nepravni akt ima za cilj pružanje podrške međunarodnoj zajednici i podsticanje procesa degradacije državnosti, integriteta i subjektiviteta Republike Srpske.


Dmičić je naveo da se u formalnopravnom smislu vrši nepravan i necivilazicijski udar na najvažnije institucije Republike Srpske, prvenstveno sa aspekta temeljnih ustavnih nadležnosti i odgovornosti predsjednika Republike, te naglasio da je riječ o optužnici protiv predsjednika Republike Srpske, a ne Dodika kao pojedinca.

"S obzirom na sve okolnosti zbog kojih je ona podignuta i visokog predstavnika kao inspiratora njenog podnosioca, a koja nije potvrđena, na djelu je eklatantan slučaj da se radi o nepostojanju za to njegovog legaliteta i legitimita, jer nije imenovan na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti. Stoga se i ne može prihvatiti kao visoki predstavnik u BiH, pa je ta funkcija upražnjena. Zato odluke koje donosi nemaju pravnu snagu i Republika Srpska ne mora ih primjenjivati", rekao je Dmičić Srni.

On je istakao da je visoki predstavnik koristio nepostojeće pravo da mijenja ustave entiteta i posredno Ustav BiH, donosio i mijenjao zakone, ustanovljavao institucije i smjenjivao izabrane i imenovane fukcionere u svim granama vlasti, političkog i javnog života, direktno se miješao u ustavopravnu, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

"To ne može učiniti nijedna međunarodna organizacija, pa se postavlja pitanje može li se govoriti o BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi", rekao je Dmičić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana