Đurić: Livanjski kanton nikada nije pomogao SPC

Srna
Đurić: Livanjski kanton nikada nije pomogao SPC

KUPRES - Livanjski kanton nikada nije pomogao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) na Kupresu, rekao je Srni sveštenik Marko Đurić.

-Livanjski kanton nikada nije imao sluha za pomoć SPC na Kupresu i kad god smo se obraćali, nikada nismo dobili ništa - istakao je sveštenik Đurić.

On navodi na povratnici na Kupresu nemaju osnovne uslove za život.

-Srpskim povratnicima na Kupresu nedostaje put. Putevi su makadamski i veoma loši. To je osnovni uslov povratka. Nijedan prilaz srpskom selu nije asfalturan - kaže sveštenik Đurić.

Prema njegovim riječima, srpski narod na Kupresu svoja ognjišta obnavlja uglavnom ličnim sredstvima.

-Mali broj kuća je obnovljen uz pomoć države. Srpski povratnici kuće obnavljanu ličnim sredstvima - rekao je Đurić.

Kupreški sveštenik je uputio poruku Federaciji BiH, BiH i Republici Srpskoj da pomognu povratnicima.

-Uprkos svim problemima i nedostatacima, ima nade za lijep život i povratak na Kupres, samo neko treba da to osluhne. Mi ovdje živimo u surovom mjestu na više od 1.000 metara nadmorske visine i ima potencijala za razvoj turizma, ali bez državne pomoći je teško - poručio je sveštenik Đurić.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da razmatraju prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti povratnika u BiH.

Grupa bošnjačkih poslanika zatražila je da Predstavnički dom razmatra, kako su forumulisali, “učestale napade na povratnike” na teritoriji Republike Srpske i prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju njihove bezbjednosti u cijeloj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana