Đorđević: Srpskoj ne prijete poplave

Anita Janković Rečević
Đorđević: Srpskoj ne prijete poplave

BANjALUKA - Naglo zahlađenje i kiša u Republici Srpskoj posljedica su velikog ciklona od kojeg strahuje centralna Evropa gdje je za naredne dane najavljena snažna oluja i jake padavine, ali domaći metrolozi uvjeravaju da veliko nevrijeme neće stići u naše krajeve te da ne postoji rizik od poplava.

Meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Milica Đorđević kaže za „Glas“ da dešavanja u centralnoj Evorpi i Srpskoj nisu ni približno slična, navodeći da nema potrebe za specijalnim reakcijama.

- Hladno jeste, kišovito takođe ali za sada nema razloga za brigu. S obzirom da je dugotrajna suša bila u našem regionu sve rijeke su na izuzetno niskim nivoima tako da količina kiše koja je pala tokom noći i koje će padati u danima vikenda ne predstavljaju za našu zemlju opasnost – uvjerava Đorđevićeva.

Ona je istakla da se sutra očekuje manji intezitet padavine, a jača kiša najavljena je za nedjelju u većini predjela. Đurđeviđeva je naglasila da će zahlađenje trajati od sedam do deset dana

- Najveće količine kiše u nedjelju se očekuju  duž cijelog sjevera, odnosno u široj regiji oko rijeke Save. Ponegdje zbog veoma obilnih padavina u kratkom intervalu može doći do problema sa oticanjem vode u gradskim zona i eventualno do porasta manjih bujičnih vodotokova – rekla je Đorđevićeva i dodala da je noćas najviše kiše palo u Novom Gradu oko bilo 85 litara po kvadratnom metru.

Ona je naglasila da intenzivne padavine u centralnoj Evropi traju već neko vrijeme, naročito u pojedinim dijelovima Njemačke, Austrije i Slovačke, gdje se i u narednih nekoliko dana očekuju veoma obilne padavine zbog čega se fokus stavlja na sliv Dunava zbog mogućih poplava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana